Blog thumbnail

ТЕХНИКИТЕ ЗА ЕМОЦИОНАЛНА СВОБОДА – НАДЕЖДНА ТЕРАПЕВТИЧНА ПРАКТИКА В МОДЕРНАТА ЕНЕРГИЙНА ПСИХОЛОГИЯ

Blog thumbnail статия

ТЕС е съкратеното наименувание на Техника за Емоционална Свобода. Това е модерен метод в енергийната психология, който се прилага много успешно. Произлиза от английски EFT = Emotional Freedom Techniques. Техниката за емоционална свобода е ефикасна терапия за умелата и фина работа с подсъзнанието, емоциите, духа и тялото. Нейният комплексен характер е онази липсваща частичка в класическата психотерапия, която дава възможност за бързи и трайни резултати. По своята същност ТЕС представлява форма на консултирана намеса от страна на терапевта, която се основава на акопунктурата в алтернативната китайска медицина, умело съчетана със съвременното невролингвистично програмиране. За разлика от иглогерапията това е много по щадящ метод, защото принципа на действие е адаптиран към използването на нова методология. Вместо игли върху крайните точки на енергийните меридиани се прилага система от леки потупвания, които създават кинетична енергия. А тя действа като импулси, които разбиват блокажите в биоенергийната система на човека.

По този начин се възстановява плавното протичане на жизнената енергия в човешкото тяло. ТЕС също така е част от така наречената енергийна медицина, добила широко приложение през последните години. Терапевтичният й успех се базира главно на специфичната работата с мисловните полета, въведена за първи път от доктор Роджър Калахан. Впоследствие Гари Крейг през 90-те години на 20-ти век я доразвива до съвременното и приложение.

По време на сесия, с помощта на терапевта, човекът се фокусира върху конкретен психологически проблем или емоция, който го тревожат. Те се въвеждат със специалната „словесната формула”, прилагана едновременно с потупването на определени точки от тялото. Това са крайните точки на енергийните меридиани. От своя страна те са свързани с още 365 други точки на тялото, описани в китайската медицина, като всяка от тях отговаря за определени органи и системи. Така се работи едновременно върху емоциите, мисловното поле и биоенергийната структура на тялото. По същество комплексното въздействие се осъществява на три нива – емоции, ум и биоенергия. От там идват и бързите резултати в снижаването на стреса и овладяването на негативната емоция.

Терапевтичната процедура стартира с подробно изказване на проблема или негативната емоция. Необходима е концентрация на вниманието, влизане в дълбочина и максимално подробно описание. Чрез това „ потапяне” се извършва извеждането на емоцията от подсъзнателното ниво в светлината на съзнанието. Следващата стъпка е оценка на емоционалната интензивност за възприятието на негативното усещане. Тя се измерва по скалата на Ликерт. След което се продължава с комбинация от потупване и словесна формула, съчетана с повтаряне на психологическо ориентирано утвърждаване. В някои техники се включват и други специфични действия, свързани с дишането, погледа на очите, пеене, танцуване и др. Стъпките се повтарят по определения алгоритъм с периодично измерване на възприятието, докато напрежението спадне до приемливи величини. Негативното чувство се изрича, описва и приема, след което се пуска да си отиде. Емоциите не трябва да бъдат потискани, а извеждани на светло, осъзнавани и освобождавани. Това е част от лечебната процедура. В този смисъл ТЕС са надежден и ефикасен помощник за освобождаване от:

•          притеснения, вина, срам, гняв, омраза

•          тъга, меланхолия, любовна мъка, депресии

•          стрес, страхове, паник атаки, несигурност

•          проблеми, нервност, несигурност, отхвърляне

•          зависимости, подценяване , непълноценност

•          болки, алергии, затлъстяване, сексуални проблеми и др.

При прилагане на лечебните техники за емоционална свобода, в някои случаи е възможно дори само един сеанс да бъде достатъчен, но обикновено за постигането на трайни резултати са нужни няколко сесии. Освобождаването от дълбоко разтърсващи травми, вредни емоционално-психологически нагласи и деструктивни поведенчески модели, е двустранен процес, който се ръководи от терапевта, но задължително изисква и много работа и осъзнатост от страна на клиента. За постигането на пълното излекуване е необходима сериозна отговорност за следване на професионалните съвети и указания, дадени от терапевта. Според създателя на техниката Гари Крейг главните препятствия за свободното и балансирано протичане на енергията са потиснатите и складирани негативни емоции. Те предизвикват блокажи, които се проявяват на физическо ниво чрез различни болестни симптоми. Освен като терапевтична техника, ТЕС е много подходяща дори и само за релаксация.Спомага за концентрацията на вниманието, за себеприемането, повишава самочувствието. Може също да се прилага за достигане на цели чрез осъзнато отстраняване на негативни емоции и състояния, които пречат това да се постигне. Подобрява качеството на живота като осигурява превенция на блокажите и свободно протичане на енергията по мрежата от меридиани в човешкото тяло. Носи усещане за лекота, здраве, удовлетворение. Изпълнява се бързо и лесно, а движенията и жестовете са деликатни и приемливи, което ги прави приложими и незабележими дори в социална среда. Техниката е известна още като „съвременната акупунктура без игли.” А нейният създател често я нарича „свобода на върха на пръстите”.  

Оставете Вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница

0

Нямате артикули в количката.

Копирането не е разрешено