Blog thumbnail

БЪРЗИ И ЕФЕКТИВНИ ТЕРАПЕВТИЧНИ ПРАКТИКИ ЗА СНИЖАВАНЕ НА СТРЕСА

Blog thumbnail статия ,

Социалната медицина и съвременните психологически изследвания изтъкват стреса като една от най-разпространените причини за редица сериозни заболявания. Модерният изключително динамичен и интензивен начин на живот, новите технологии, медиите и все по-завишените изисквания в работен и личен план подлагат човека на огромно напрежение и стрес. Последните събития с пандемията и войната в Украйна нажежиха социалното напрежение до краен предел. Натискът на семейството, личните амбиции и дори съревнованието сред приятелския кръг са сред факторите, които все по-често отключват високите нива на тревожност и стрес дори сред младото поколение и учениците. Според проучванията на международната здравна организация 67% от българите се определят като силно или умерено стресирани. През последната седмица тези нива са се увеличили с 12%.

Какво представлява стресът?

Той е защитна реакция на организма към ситуации, свързани с напрежение. Например: недостиг на време за изпълнение на ангажименти, извършване на няколко дейности едновременно, нужда от взимане на бързи и важни решения, претоварване със спешни ангажименти, наситени отрицателни емоции, натиск и др. Известно е, че определено малко количество стрес се отразява добре за функционирането на организма. Това е така нареченият еустрес или полезен стрес. Обикновено се наблюдава при нужда от интензивна работа и бързи реакции. Това е нормално, естествено и необходимо. Когато стресът се натрупа и стане неизменна част от ежедневието на човека, особено ако това продължи прекалено дълго, вече се отразява много негативно на здравето. Последиците са поява на така наречения дистрес. Когато стресът мутира в дистрес, той се превръща в едно от най-значимите социални заболяване на съвременното общество. По тази причина е наречен „чумата на 21-ви век.”

До какво води стресът?

Стресът води до реакция на вегетативната нервна система, впръскване на адреналин в кръвта, учестяване на дишането и сърдечната дейност, прилив на енергия. Емоционалният мозък, така наречената амигдала, също стартира процес на съсредоточаване на кръвта в крайниците в стил „борба или бягство”. Ето и разликата в симптомите между стрес и дистрес:

 Симптоми при стрес:

 1. Тревожност, безпокойство, напрегнатост, депресия.
 2. Главоболие, болки в гърба.
 3. Нарушения на съня.
 4. Храносмилателни проблеми.
 5. Отслабване на имунната система.
 6. Усещане за цялостна умора, изтощение.
 7. Липса на удовлетворение и интерес към живота.

Симптоматика при дистрес:

 1. Ясно изразен продължителен дискомфорт и напрежение.
 2. Хронична умора и недостиг на сили.
 3. Усещане за непълноценност и неспособност за справяне дори и с ежедневни предизвикателства в живота.
 4. Възможност за прерастване в генерализирано тревожно разстройство.
 5. Опасност за отключване на психосоматични заболявания.
 6. В добрият вариант дистресът изчезва с елиминирането на дразнителя или прекратяването на стресогенното събитие.

В немалка част от случаите обаче, тялото и умът привикват към състоянието на стрес и започват да го възпроизвеждат при много по-слаби дразнители и банални негативни случки. Понякога може да се прояви дори само при мисълта за възможна поява на стресогенен тригер.

Как да се приборите със стреса и дистреса?

Когато стресът е мутирал в дистрес е задължително да се обърнете към съответен терапевт, който да избере най-подходящата за Вас програма за възстановяване на здравето.Техниките за емоционална свобода дават отлични резултати при лечение на дистрес и стрес. Изключителното им предимство се състои в това, че те се изпълняват бързо и лесно, като дават ефективни резултати в снижаване на нервното напрежение дори за 10 минути. Извеждането на проблемите от подсъзнанието в полето но съзнанието, както и последващите положителни утвърждения в тях, също са основен фактор за ефективните резултати. В допълнение трябва да отбележим, че тези техниките са доста щадящи, защото са модифицирана версия на съвременната иглотерапия, но без игли.

Високи резултати като терапевтична практика при децата дава арт- терапията. Препоръчва се първоначално да се използва за индивидуална работа, след което да се премине към групова. Тази практика е изключително ефективна и при възрастни, като при тях може направо да се премине към груповата работа. Двете терапевтични практики са много по- ефективни в сравнение с пасивните начини за борба със стреса като: медитации, слушане на музика, социални контакт с близки и приятели, гледане на филми и други. Разходките сред природата, ходенето на фитнес, масажите, арома и хромотерапията също се отразяват положително в борбата със стреса. Те дават добри резултати най-вече като превенция на стреса. Също и като съпътстващи другите терапевтични техники. Затова по-скоро имат акцент върху превантивните мерки.

Промяната е във Вашите ръце.

За съжаление голяма част от хората в началото не обръщат голямо внимание на този проблем. Редовно се претоварват с различни ангажименти, служебни, лични, социални и дори прекрачват допустимия предел на нормалната физическа и психическа издръжливост. Сред най-често срещаните оправдания е липсата на време, което води до редовното нервно напрежение, недоспиване, нередовно хранене и др.

Първото нещо, което трябва да направите е да промените начина си на мислене и вътрешната си нагласа. Промяната започва отвътре навън, но винаги първата стъпка е най-трудна. Бъдете по-обичащи себе си и другите и по-отговорни към своето здраве. Приоритетите се пренареждат и е полезно да осъзнаете, че на първо място стои Вашето здраве.

Доказано най-ефективни за облекчаване и елиминиране на симптомите на дистреса и стреса са са:

 • Техники за емоционална свобода.
 • Арт-терапия – индивидуална и групова.
 • Релаксация чрез дихателни практики.
 • Медитация и хипнотерапия.
 • Елиминиране на постоянните дразнители за психиката.
 • Промяна в качеството на живот, по посока на отговорност към здравето.
 • Отделяне на повече време за приятни дейности – хобита, изкуство, спорт, които Ви зареждат с положителни емоции.
 • Промяна в самооценката, изразяването на Аза и развитието на личностния потенциал.
 • Промяна на ценностната система и световъзприятието.
 • Приоритет на истински важните за Вас неща.
 • Концентриране върху настоящия момент – тук и сега.
 • Раздяла с тягостни спомени от миналото или мисловни проекции за бъдещето, базирани на страхове и тревоги.

Нуждите на всеки от Вас са различни, реакциите Ви на стреса също. Затова паралелно с всички предизвикателства, които поставя настоящата година, ще е важно да се погрижите за здравето си. Ако изпитвате нервно напрежение, проблеми със съня, страхове, притеснения, отпадналост, може да се свържете с нашите специалисти.

Очакваме Ви на нашите телефони: (+359 886) 955 666 от 09:00 до 17:00 часа и (+359 898) 235 966 от 09:00 до 21:00 часа. Винаги можете да разчитате на нашата професионална помощ и дискретност!

Вашето здраве е във Вашите ръце! Бъдете отговорни към него!

Оставете Вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница

0

Нямате артикули в количката.

Копирането не е разрешено