Изображение - Human Design - София Вяра Надежда Любов

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ПРЕМЪДРОСТТА – СОФИЯ И НЕЙНИТЕ ДЪЩЕРИ ВЯРА, НАДЕЖДА И ЛЮБОВ

Изображение - Human Design - София Вяра Надежда Любов статия ,

Честит празник на премъдростта – София и нейните дъщери Вяра, Надежда и Любов.

Имен ден празнуват: София, Софка, Софи, Вяра, Вера, Верка, Люба, Любен, Любчо, Любо, Любомир, Любов, Любомира, Надежда, Нада, Надя, Севда, Севдалина и др.

Днес Българската православна църква тържествено отбелязва един от своите големи празници – Св. Мъченици София, Вяра, Надежда и Любов. Това е й празник на трите основни християнски добродетели: вярата, надеждата и любовта, които водени от премъдростта- София, дават упора на човека й в радостните й в най-трудните му моменти. Носят идеята за праведния живот, който води към спасението на душата.

 Според преданието, което стои в основата на празника, по времето на император Адриан в Рим живеела благочестива жена, която била ревностна християнка. Тя имала три дъщери: Вяра на 12 години, Надежда – на 10 и Любов – на 9. Императорът, известен с гоненията си срещу християните, извикал жената и предложил да пощади живота им, ако се откажат от своята вяра и принесат жертва на богинята Артемида. Тъй като те били непреклонни, императорът заповядал да изтезават жестоко малките момичета пред очите на майка им. София проявила необикновена сила през цялото време, въпреки че била принудена да гледа нечовешките им мъки и бавната им смърт. След смъртта на децата й, императорът разрешил на майката да вземе телата на дъщерите си и да ги погребе. София умира 3 дни след смъртта на децата си. Християнската църква я почита като мъченица, изживяла със сърцето си ужасните мъчения на своите възлюбени дъщери, в името на Христа. Мощите на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов били пренесени през 777 година в района на Елзас – Франция, където почиват и днес.

Според народната традиция на празничната маса се слага прясна питка и грозде. Жените раздават питки и сезонни плодове за здраве. Денят е отреден и за прояви на милосърдие към сираците и хората в беда, бедните и страдащите. Гостенин се посреща богато и молбите на нуждаещите се намират подкрепа.

Скъпи Българи, хубаво е да се гордеете, че България е единствената държава в света, която е дала име на своята Столица – София. Независимо от превратната ни и трудна историческа съдба именно тук Премъдростта, Вярата, Надеждата и Любовта ще пребъдат!

Пожелаваме Ви хубав празник!

Оставете Вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница

0

Нямате артикули в количката.

Копирането не е разрешено