Изображение - Human Design - Астрология - Юпитер - Сатурн

ВИТЛЕЕМСКАТА ЗВЕЗДА – СЪВПАД /КОНЮНКЦИЯ НА ПЛАНЕТИТЕ ЮПИТЕР И САТУРН?

Изображение - Human Design - Астрология - Юпитер - Сатурн статия ,

На 21.12.2020 г. ще настъпи съвпад на двете мощни планети Юпитер и Сатурн. В унисон с предстоящите Коледни празници ще представим един по-различен поглед върху тази тема. Още повече, че този съвпад ще се извърши в съзвездието на знака Водолей.

Изследвайки източниците на сведенията за Витлеемската звезда, представени в старите ръкописи и книги, много съвременни астрономи изказват хипотезата, че това всъщност е съвпад на планетите Юпитер и Сатурн в съзвездието на знака Риби. За първи път това предположение е изказано от световноизвестния математик Йоханес Кеплер още през 1603 година. На 17 декември същата година в град Прага, той наблюдавал с телескоп приближаването на планетите Юпитер и Сатурн. Така наречената конюнкция, на астрономически език, или сближаването на двете планети го оставило без дъх, защото те всъщност изглеждали като една голяма и ярка звезда. Тогава Кеплер си спомнил, че в книгата си „Извори на спасението” известният еврейски учен Абарбанел твърдял, че според Юдейските астролози по времето на раждането на Иисус Христос имало съвпад на планетите Юпитер и Сатурн в знака Риби. Тава според тях било знамение за велики исторически събития и раждането на Месия.Затова Кеплер предположил, че именно този съвпад е видян на небето като ярка звезда, която и до днес наричаме Витлеемска. Още през 1606 г. той публикувал тази хипотеза в своя трактат „De nova Stella in pede Serpentarii. А през 1925 г. немският учен Шнабел успял да дешифрира нововавилонските клинописни таблици на древната астрологична школа в Сипар. С учудване той установил, че в тях са отбелязани позициите на двете планети – Юпитер и Сатурн, които в продължение на 5 месеца се предвижвали към сближаване. Това било през 7 г. преди началото на християнската ера. Съвременните астрономи също потвърждават ,че по техните изчисления точно по това време наистина е имало конюнкция между Юпитер и Сатурн. Дори нещо повече – планетите са се срещнали цели 3 пъти в съзвездието Риби, както твърдял и Кеплер. Съвременните астрономи са изчислили, че в 7 г. преди началото на християнската ера на 29 май двете планети са блестели в пълна конюнкция като една звезда. Следващия съвпад бил на 3 октомври и последния на 4 декември същата година. Според тях тази конюнкция наистина е изглеждал като много ярка и нова звезда, която се е виждала над средиземноморските страни, включително и над Витлеем. Тъй като конюнкцията на планетите се извършила в знак Риби, който стои в края на едно старо и началото на едно ново слънчево обръщение, тримата мъдреци според евангелието изтълкували знамението като край на една епоха и началото на нова.

Във връзка с появата на Витлеемската звезда съществува още една гледна точка. Според съвременните астрономи, които се опират на описанието на евангелието на Матей, изглежда, че това е била Nova звезда. Тя се характеризира с ярко излъчване, което може да се види много ясно дори и без уреди. Интересен факт е, че още в древността, без съвременната техника и прецизност, известният църковен учител Ориген, живял в Александрия около 200 г. след рождението на Христос определя звездата като нова. В запазените книги той пише „Ние сме на мнение, че видяната на Изток звезда била нова.”

Днес астрономите все още не са дали точен отговор на въпроса за произхода и вида на Витлеемската звезда. На 21.12.20 г. такава конюнкция ще се състои в зодиакалния знак на Водолея. Приятно наблюдение на звездното шоу на планетите.

 

По материали от книгата „Личността на Иисус Христос” на Д-р Панчоковски

Оставете Вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница

0

Нямате артикули в количката.

Копирането не е разрешено