Изображение - Human Design - Арт терапия - Фолклор

НАРОДНИТЕ ТАНЦИ – ЕНЕРГИЙНА ТЕХНИКА ЗА УСЪВЪРШЕНСТВАНЕ НА ДУХА И ТЯЛОТО

Изображение - Human Design - Арт терапия - Фолклор статия , , ,

Хорото е магичен ритуал — символ на единството, на кръга. Онази енергия, която изпитваме, докато играем хоро, е несравнима с друг танц.

Българското хоро е една от най-тачените и почитани български традиции – равнозначно на магически ритуал. Корените му се губят далеч в историята, а етнографи, фолклористи и историци смятат, че хорото ни е оставено в наследство от древните траки – единствените големи естети в нашия генотип. Според изследователи хорото е начинът, по който хората живеещи на Балканите се свързват с космическата енергия. Едва ли има българин, който да не знае стъпките на правото хоро, но всъщност хората, които се играят по нашите земи са десетки.

Хорото в минали времена е имало и друга функцията. То е било свещен ритуал, имащ за цел единение.

Идеологията му се изразява в това, че дублира космичното – енергиен модел на нашата планетарна Слънчева система:

Дори и с движението на играчите по посока, обратна на часовниковата стрелка – както се движат планетите около Слънцето – и с епизодичната промяна на посоката – по подобие епизодичното ретроградно планетно движение от гледна точка на Земята. Всичко това е обмисляно до най-малки подробности от древни мъдреци, за да се получи по закона на подобието мощен вибрационен резонанс, проникващ навсякъде – навън и навътре, във всички пространства и измерения на видимия и невидимия свят. Българското хоро всъщност е истински ретранслатор на космична енергия и същевременно – мощен генератор на психична, физична, биологична и духовна мощ за играещите го.

Над 40 неравноделни такта са изследвани до този момент и има още неизследвани. Няма друго такова разнообразие от неравноделни тактове в света.

УДИВИТЕЛЕН И СВЕЩЕН РИТУАЛ НА ЕДИНЕНИЕТО

  • Формата на хорото

Завъртането в кръг затваря енергията и се свързва със Слънцето и абсолютната хармония. Всички кръгови хора се въртят обратно на часовниковата стрелка, каквато е посоката на Слънцето.

В един момент понякога хорото става спираловидно, което е отражение на сливането с безкрайността и космосът, който всъщност е изпълнен със спирали. Формата на ДНК-то на човек също е във вид на спирала.

  • Специфични движения

Присъстват стъпки в напред-назад, които са всъщност символът на водата.

  • Движение в пространството

Силно движение напред и леко връщане назад е онази динамика на времето, ударите, които леко ни връщат и новото потегляне с крачка напред.

  • Ръцете

Специфичен захват на ръцете, което позволява предаването и синхронизиране на човешките енергии в едно общество. Под съпровод на музика, това балансира абсолютно негативната енергия и отприщва силно градивната и позитивната енергия. Позицията на ръцете вдигнати горе е символ на молитва. Спускането надолу и люленето им спомага за сливането на небето със земята – разтоварване на енергията.

  • Движения на ръцете и краката

Голяма роля има синхронът в стъпките на танцуващите. Те завършват синхрона и въвличат хората на една обща вълна. От тук, след като се засили енергията, се постига ритуалният ефект. Всяко хоро има функция на молитва – за живот, за плодородие, за демонстрация на сила.

Движенията на ръцете и краката символизират сеитба, прегръщане, хват за кръст (поза на заявяване на сила), тропане с крак (събуждане на земята), тичане, щастливо подскачкане, едри крачки, ситни стъпки – (движението на живота в ежедневието). Между другото кукерските хора са едни от най-тромавите и тежките, именно защото функцията им е да събудят земята, да отблъснат злите сили и да ги прогонят.

10 ОСНОВАТЕЛНИ ПРИЧИНИ ДА СЕ ЗАПАЛИТЕ ПО НАРОДНИТЕ ТАНЦИ

От векове българите създават безброй народни танци и игри с изкусна хореография, сложни ритми и виртуозни стъпки. Цялото това многообразие заедно с дивните народни мелодии е извор на оптимизъм, светлина и жизнерадост.

1. Патриотизъм

Винаги е добре и никога не е късно да овладеете танците, които стотици години са се предавали от поколение на поколение. Запазват се традициите и обичаите. Един от начините да поддържаме националната си идентичност жива.

2. Здраве

Повече движение никога не е излишно. Всички знаем, че спортът е здраве. Същото важи и за танците, които освен всичко друго ни зареждат с настроение.

3. Забавление

Повярвайте, когато се учите да усвоявате стъпките и особено, ако това не Ви се получава от първия път настъпват такива забавни моменти… Смях! А смехът също е здраве.

4. Лечебна сила

Ако страдате от депресия или имате друг здравословен проблем, едно от решенията са именно танците. Те ще Ви заредят с положителна енергия и ще помогнат за по-бързото Ви възстановяване, стига състоянието Ви да позволява да танцувате.

5. Подмладяващо

Народните танци, а и всички останали, ще Ви карат да се чувствате млади, тъй като са ритмични, забавни и ни зареждат със серотонин.

6. Социален елемент

Толкова много нови приятели и положителни хора можете да срещнете, ако се запишете на народни танци. А контактите, създадени точно в такава неформална обстановка, понякога са по-ценни от тези на работното място или в бара.

7. Отслабване

Много често при изразходването на повечко калории няколко пъти в седмицата, току виж сме отслабнали.

8. Стягане

С танците натоварваме различни мускули от нашето тяло. В случай че ги комбинираме със здравословно и пълноценно хранене ще имаме перфектна фигура.

9. Тонус

Танците определено тонизират. Ако ни е мрачно настроението, ако се чувстваме изморени физически, можем да се заредим именно с тропане на ръченица всяка седмица.

10. Чиста енергия и положителни емоции

Гарантирано. Хората, които танцуват се откъсват от проблемите си, усмихват се и са по-положително настроени към околните. Народните танци не са само начин за движение, застоялото ежедневие в офиса, но и едно допълнително ограмотяване от страна на така необятния български фолклор.

Освен виждащото се на повърхността и привидната си примитивност, българските традиции съдържат дълбок езотеричен пласт и пазят трудно разгадаема тайна. Тайната за голямата им вибрационна мощ, защото почти винаги най-важното, което са правили, е било да настройват човешките души и тела към една или друга вибрация на Природата, към една или друга еманация на нейния Създател. Така се получавало безкрайното преливане: Човек – Природа – Създател… и обратното.

В българските народни танци се крие цялата история на България и човек може да усети всяка една стъпка, всяко едно движение и това прави танца още по-красив и истински. Стилът им се е оформил в продължение на векове в зависимост от условията на духовен живот, нравите и обичаите, при които е живял и се е развивал народът ни. България има цели шест етнографски области като всяка от тях се отличава и характеризира със специфични движения и уникални танци и хора. България има богати и разнообразни традиции в изкуството на народния танц. Всяка от тези шест етнографски области е прочута със своите самобитни танци и хора, които са отражение на тяхната история, култура, нрави и обичаи.

Съхранили душевността на българите през вековете, те са жизненост и положителни емоции, вплетени в неповторимия неравноделен ритъм.

Българският народен танц не е просто метод за веселие, той събира, дарява със сили, учи, изразява, дава и никога не взима и най-вече обединява целия български народ и го отличава по един фантастичен и неповторим начин от всички други по света.

Опитайте и Вие лечебната сила на Българските народни танци, но напълно осъзнато, за да можете да усетите истинската им сила и да ги оцените по достойнство!

Оставете Вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница

0

Нямате артикули в количката.

Копирането не е разрешено