Blog thumbnail

МУЗИКАТА ЛЕКУВА ТЯЛОТО И ИЗВИСЯВА ДУШАТА

Blog thumbnail статия ,

Още от древни времена музиката е била създадена, за да лекува и да спомага за духовното израстване на човека. Била е израз на хармонията в космоса и природата, средство за общуване с боговете и начин за заявяване на желанието за духовно израстване. Ето защо музиката е смятана за свещен израз на връзката между божествения свят и човека и се е използвала в много древни култове и учения. Също така много от болестите в древността са били лекувани освен с билки и със съответните ритмични средства като: свещени ритуални песни и наричания, мантри и шамански напеви. Има достатъчно древни писмени паметници, които свидетелстват за лечебните й свойства.

Орфическа традиция за лечебната сила на музиката.

В легендите и митовете се пази спомена за мистичния Орфей, най-великият музикант и певец, който можел да накара „дори дърветата да танцуват.” Според древногръцкият историк Страбон той е създателят на едно велико за времето си и до днес литературно-философското, идеалистическото, дори мистическото “орфическо” учение от V-ІV в. пр. н. е. Древната орфическа традиция разкрива, че музиката е енергиен и звуков израз на движението на небесните тела и трептенето на вселената. От галактиките до атомите вътре в нас. Тя е израз на връзката между макро и микрокосмоса. На Божествения ред и затова е използвана при много култове от древността, че дори и днес. Така както космосът е устроен от твореца хармонично, така и неговото творение – човекът, носи белезите на музикалност и хармоничност. Нарушенията на тази хармония, т. е. появата на дисонанс има разрушителни последствия за човека, които се изразяват с болести.

Съвременни факти за музикотерапията.

Съвременните медицински изследвания в тази посока също потвърждават древните знания и започват все по- широко да прилагат методите на лечебното й въздействие. В този смисъл можем да говорим за едно преоткриване на музикотерепията в наши дни. Тя е подход, в който музиката се употребява за лечебни цели. Намира приложение в соматичната медицина, кинезитерапията, модерната кардиология и особено в психологическата работа. Може да се каже, че в наши дни музикотерапията е една добре развита здравна професия. Тя използва успешно различни, основани на музиката методи, за да отговори на специфични индивидуални потребности, при различни заболявания, дисфункции и специални нужди.Също така музиката има изключително силно художествено въздействие върху човека и доставя естетическа наслада, което е свързано с отделянето на хормоните на щастието. Работи за успешната превенция на редица заболявания, породени от стрес и напрежение. Много хора ползват успокояващата музика, за да релаксират. Изследователите смятат, че музиката стимулира хармонизирането на естествените процесите в тялото, като му помага да се самолекува и да се чувства добре физически и психически. Като стимулиращ резултат се наблюдава подобряване на кръвообръщението, стабилизиране на кръвното налягане, пулса, дишането, настроението се подобрява и се изправя стойката на тялото.Музиката е особено ефективна за излизане от състояния на стрес, скръб,за за лечение на разстройства като депресия, тревожност, панически атаки, аутизъм. Също при заекване, хиперактивност и дефицит на внимание при децата и за диагностициране на психично-здравните нужди. Лечебната сила на музиката се използва като психотерапевтичен подход, при който се активира и хармонизира връзката между тяло-разум-емоция, което подпомага оздравяването и също така успешно се прилага като превенция.

Последните медицински изследвания сочат също, че всеки орган в нашето тяло вибрира по свой начин и енергията на този ритъм съвпада с определени звуци на музикални инструменти. А когато има нарушения в работата му, органът променя силата на своите вибрации, честота и ритъм. Болното сърце е най-яркият пример за това. Често хората с високо кръвно, стенокардия или язва, не са наследили болестта с гените, а са я предизвикали сами с определени вредни навици или емоционално – психологически модели. Изследователите достигат до извода, че някои болести са провокирани от особености на характера, отношението към околната среда, начина, по който човек преработва информацията. Например от язва и хипертония по-често боледуват тези, които проявяват нетърпимост към грешките на околните, които стриктно се придържат към своите принципи и възгледи. Също и песимистите, враждебно настроените, мърморещите, вечно недоволните. По-често страдат от мигрена, аритмия или астма хората, които са оплетени в анализ на собствените си недостатъци и са неуверени в себе си. За да се възстанови здравето, на помощ идва музиката с нейната лечебната мощ. Терапевтите подбират определен инструмент, от чийто вибрации душата има нужда и така постепенно тя влиза в синхрон. Музиката действа на емоциите, психиката и настроенията, така че лесно пренася човек от едно състояние в друго. За тази цел тя е е най-достъпното и ефективно лекарство.

Тя може да се използва за подобряване на обучението и мотивацията, промяна на отношението към себе си и околния свят, да спомогне за изграждане на самочувствието и да окаже въздействие върху промяната на характера. Помага на умствено и физически недъгавите хора да изразят себе си, намалява стреса, стимулира интровертите да станат по-общителни, може да изведе аутистичните и шизофреничните пациенти извън техния изолиран свят. Според специалистите ритъмът лекува. Той е “сърцето” на всяка музика. Днес международната асоциация по музикотерапия разработва специални комбинации с изпълнения. Съчетават се инструментални мотиви, които лекуват безсънието и депресията, разсейват неврозата, помагат за по-бързо възстановяване, облекчават страданията при тежки, нелечими заболявания. Все повече хора търсят спасение в този алтернативен метод, въздействащ чрез вибрационните честоти.

Модерната инструментална медицина днес.

Направените медицински изследвания и съвременния опит показват, че пианото намалява напрежението в стомаха и черния дроб, а цигулката активизира дейността на тънките черва. Ритъмът на барабаните успешно се прилага за освобождаване от зависимости и активно съдейства за повишаване на имунитета. Китарата подобрява функционирането на сърцето. Арфата облекчава дишането при астма или бронхит. Флейтата възстановява нарушените функции на черния дроб. Тромпетът спомага за подобряването на работата на панкреаса. Саксофонът стимулира работата на бъбреците. Сеансите с релаксираща музика се отразяват благотворно на децата страдащи от хиперактивност и проблеми с концентрацията. Музиката облекчава болките на мускулите. Лечебната сила на звуковите вълни се прилагат в болничните стаи като средство за облекчаване на болките след оперативна намеса. Успокояващата музика веднага дава добри резултати за редуциране на кръвното налягане, понижаване на сърдечния пулс и напрежението в мускулите. Лекува депресивни, невротични и страхови състояния. Водеща роля в борбата срещу простудни и инфекциозни заболявания играе тембъра на духовите инструменти. Ритъмът на класическата музика наистина лекува.Ето няколко препоръки в тази насока. При главоболие и леки мигренозни кризи много помагат следните произведения: Пролетна песен“ – Менделсон Джордж Гершуин, също и творбите на Бах и Хендел. При болки в стомаха препоръчваме „Валс на цветята“ – Чайковски. Хроничното безсъние се повлиява бързо с музиката на Брамс .Ако страдате от депресия или сте тъжни Валсове от балетите на Чайковски „Пролет“; от Четирите Сезона – Вивалди. Творбите на Моцарт може да слушате без ограничение, те доказано хармонизират вибрациите на всички клетки в тялото Ви. Ако стресът и напрежението Ви идват доста в повече, не търсете утеха и спасение в хладилника. Още по-малко в алкохола. Най-добре послушайте любимата си музика.

Оставете Вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница

0

Нямате артикули в количката.

Копирането не е разрешено