Изображение - Human Design - Общуване и връзки

УМЕНИЕТО ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА ХАРМОНИЧНА ВРЪЗКА Е ИЗРАЗ НА ДЪЛБОКА ЛЮБОВ КЪМ САМИТЕ НАС КЪМ ПАРТНьОРА И СВЕТА

Изображение - Human Design - Общуване и връзки статия ,

Любовта е една безкрайна загадка, която има хиляди лица на проявление. Тя е нежната обич, грижа, разбиране и подкрепа, които идват право от сърцето, безусловната всеотдайна любов, прекрасното вдъхновение, романтиката, огъня на изпепеляваща страст. Всеки я търси, разбира и изживява по различен начин. Парадоксалното е, че малцина успяват да вникнат в истинската и божествена същност и обуславянето на различните и начини на проявление. Любовта е чистата проява на космичните енергии в нас, но ние сами избираме начина по-който да я даваме и получаваме.

Материалният свят дълги години е налагал едно грешно разбиране за любовта. Болшинството хора са реализирали енергията и във възможно най-ниската вибрация, която се е свеждала до физическото общуване – секс и възпроизводство. В предходните епохи това е било налагано от трудните условия на живот и битката за физическо оцеляване. На практика любовта се е реализирала чрез вибрацията на първа чакра – оцеляване на вида. В последствие с развитието на социалното общество са били налагани класовите модели на осъществяването на партньорствата и любовта. Тя се е основавала повече на дълга към рода и семейството – на ниво привързване. Постепенно с развитието на обществото се е появила и възможността за реализиране на любовта като емоционална и интелектуална връзка – на ниво обвързване. Това е повдигнало нивото на нейното енергийно проявление до трета чакра, но хората все още не са достигнали до истинската и вибрация в четвъртата чакра. И в съвременното общуване всеки иска да получи любов, а не да я дава. Това е твърде егоистична проява, която изкривява истинската и природа и смисъл. Много хора общуват без да се съобразяват с нуждите на партньора, защото са поставили главния фокус върху себе си. В най-добрия вариант могат да  дават любов според собственото си разбиране за това и задоволяват нуждите на партньора така, както те смятат за добре, а не както партньора иска или наистина има нужда. В действителност е много трудно да се удовлетворят потребностите на другия. За това трябва да е изградено умението да се общува на едно по-високо енергийно ниво, което се изразява чрез емпатията. Умението да чувстваш другия, да си готов да му даваш любов именно по начина, от който има нужда. Точно по неговия начин. Това вече е началната проява на любовта. Да се настроиш на вълните на дълбоката интимност в общуването с партньора, за да се осъществи истинската – духовна връзка между вас. Нещо, което е съвсем различно от сексуалното – физическо, емоционално и интелектуално общуване. Това е прехода към четвъртата чакра в изразяването на любовта.

Нашият свят все още е твърде материален и често акцента във връзката пада върху външния вид. Това е първото нещо, което виждат партньорите. Физическото харесване и привличане, често е мотив за създаването на връзка.В последствие обаче никой не остава в това партньорство, защото е доста повърхностно и бързо се изчерпва. А ако някой продължава да стои в този тип връзка, то е защото има нужда от имидж до себе си. Това е твърде повърхностно и егоистично, защото партньора се употребява като средство за удоволствие или повишаване на имиджа. За да се изгради едно по-стабилно и истинско партньорство е необходимо все пак, ако не е достигнато нивото на четвъртата чакра, да бъде поне на едно ниво емпатия – прехода към истинската любов.

Четвърта чакра /Анахата/ се нарича „сърдечна чарка”. Тя се намира на нивото на сърцето и се управлява от планетата Венера. Дарява ни с искрена скромност и състрадание както към себе си, така и към другите. В сърцето няма осъждане, има само божествена любов. Енергията и е много по-мощна, отколкото можем да си представим. Според източната медицина това е мястото, където пребивава Духът. Когато тази чакра е здрава и функционира правилно ние изпитваме чувство на любов към себе си. Свързани сме с най-дълбоката си емоционална същност, което води до приемането ни такива, каквито сме. Осъзнаваме нашата уникалност и се изпълваме с любов, радост и веселие. Животът ни се превръща в щастливо преживяване. Анахата ни дава способността да вдъхновяваме другите и себе си, затова оттук извират артистичността и креативността, независимо дали ги изразяваме чрез музика, рисуване или танц. Тя ни събужда за поезията, изкуството и творчеството. Стремежът на Венера да постигне хармония на всички нива се проявява по естествен начин в изкуствата. Естетизмът и красотата са пряко подчинени на усещането и възприятието за космически ред и хармония. Затова Венера се асоциира с изяществото във физическите форми.

Ако в сърдечната чакра има блокаж на енергията това ще доведе до хронична тъга, меланхолия и чувството, че никой не ни обича. Може да предизвика и депресия. В този случай ние ще затворим сърцето си и трудно ще допускаме любов. Ще се съмняваме в себе си и собствената си стойност, което ще ни пречи да се доверяваме на партньорите  в нашите връзки. Може дори да доведе до отказ от създаване на връзки.Това тотално ще блокира процеса на получаване и даване на любов. Когато енергията протича свободно, Венера в нас се чувства обичана, доволна, лека, красива, и съвършена. Тя възприема себе си положително и всяка криволица или асиметрия за нея е нормална, защото е част от потока на проявленията на естественото, природното съвършенство на формата. Венера е богинята на любовта и красотата. Тя олицетворява психическата ни функция да усещаме, привличаме и създаваме равновесие, единство и хармония. Когато Венера в нас се чувства щастлива, тя изгражда успешни и хармонични връзки със себе си, с партньора и със света. Правилното функциониране на сърдечната чакра ни помага да се отваряме за другите, да поддържаме равнопоставени взаимоотношения и да бъдем толерантни. Да даваме и получаваме любов.

В изграждането на хармоничната връзка е много важно да даваме и приемаме любов, за да се изпълваме с усещане за цялост и завършеност. Винаги трябва да помним, че Венера е изкусителката и прелъстителката, която има непрестанна нужда да получава позитивна обратна връзка. Да се оглежда в очите на партньора и да вижда в тях любов и възхищение, да чува комплименти, да усеща подкрепа, разбиране, насърчаване, проява на внимание към нея. Венера и сърдечната чакра имат силна връзка с желанието за докосване и допир. Когато прегръщаме другия, ние усещаме неговото тяло и разбираме какво чувства. Създава се връзка на сетивен и емоционален обмен. Усещаме неговата енергия, както и той нашата. Изгражда се една нова и специфична енергия, която носи характеристиките на обединения енергиен поток на двете тела.

Чрез четвъртата чакра ние осъществяваме контакт и създаваме близки отношения с партньори, деца, родители, приятели, роднини. Проявяваме нежност, безусловна любов, състрадание. Изпитваме житейска пълнота, сигурност, приемане, благоденствие, красота и хармония. Във физически план сърдечната чакра регулира циркулацията, имунната и дихателната системи. Под нейно влияние работи тимусната жлеза, която произвежда Т-клетки – „воините“ на имунната система – и ни пази от външни нашествия и инфекции. Четвърта чакра е мостът между долните и горните чакри. Говори се, че нашето ниво на развитие основно се занимава с темите на първите три чакри – пари, секс и власт. Затова повечето хора днес все още изграждат връзките си на ниво трета чакра. Изчистим ли емоционалните зависимости по първите три чакри, можем да започнем да се отваряме за истинската природа на любовта, която е свързана с четвъртата чакра. След това вече можем да развиваме и висшите качества на горните чакри. Когато всички енергийни центрове са балансирани, нашето тяло също е здраво. То представлява жизнена система в динамично равновесие, която разполага с оптимални нива на енергия. Нашият здрав дух обитава здраво тяло. Ето защо любовта, хармонията и красотата във взаимоотношенията ни и в заобикалящата ни среда са важни за нашето здраве. Сърдечната чакра се лекува и развива, когато се настроим на вълните на любовта, състраданието, предаността и чувство за свързаност с другите. Напевите отварят сърцето и намаляват чувството за отделеност. Комбинацията от свещени мантри на различните духовни традиции, изкуствата и общуването ни помагат за свалянето на емоционалните прегради, които ни пречат да създаваме хармонични връзки, да се чувстваме обичани, здрави, щастливи.

Оставете Вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница

0

Нямате артикули в количката.

Копирането не е разрешено