Изображение - Human Design - Йордановден

ИВАНОВДЕН

Изображение - Human Design - Йордановден статия ,

Честит имен ден на: Иван, Иванka, Bаня, Ваньо, Йоан, Йоанa, Калоян, Иванинa, Ванина, Ивайло, Ивайла, Иво, Ивона, Жан, Жанa, Яна, Йовкo, Йовка.

На 7 януари Българската православна църква отбелязва празника на Св. Йоан Кръстител, наричан още “Предтеча”. Той е последният пророк на Стария завет и подготвя хората за идването на новия Месия (Спасител) – Иисус Христос. Впоследствие става и негов кръстител във водите на река Йордан. В народната традиция празника е известен като Ивановден. Според статистиката на този ден празнуват повече от 300 хиляди души, затова е най-празнуваният имен ден в България. По традиция се къпят имениците.

Също така е празник на кумството и побратимството. Обичаят повелява кумовете или деверът да „къпят“ с вода младоженците, които са сключили брак преди една година, пръскайки и поливайки ги публично. По традиция младото семейство трябва да посрещне своите почитани гости и да занесе на кума вино, кравай и месо. Обредното къпане  на младоженците предвещава добро здраве, берекет и щастлив семеен живот. Тази народна традиция е елемент от след сватбените обичаи. Тя „затваря” широкият кръг на сватбената обредност. Според обичаите също на Ивановден ергените къпят момите. В югозападната част на България съществува и  традицията да се къпят младоженките и малките момиченца на възраст до 1 годинка. Обредното къпане завършва с  гостувания, празнична трапеза и  разменянето на подаръци.

Празничната трапеза включва баница, кървавица, печена луканка, свински ребра със зеле, варено жито, фасул, ошав.

Ивановден е последният празник, в който ходят новогодишните маскирани дружини. По традиция коледарите отвеждат „царя” на дружината на чешмата и тържествено го окъпват. От своя страна, той прави  угощение. Празникът завършва с дружно хоро и така приключва пълният цикъл на обичая Коледуване. В Северна България в ранното утро на Ивановден ходят маскирани мъже, които преминава от къща на къща с музика и игри. За този период на места в Южна България са характерни и Кукерските игри и ритуали.

Пожелаваме Ви весел празник!

Оставете Вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница

0

Нямате артикули в количката.

Копирането не е разрешено