Изображение - Human Design - Йордановден

ИВАНОВДЕН

Изображение - Human Design - Йордановден статия ,

Честит имен ден на: Иван, Иванka, Bаня, Ваньо, Йоан, Йоанa, Калоян, Иванинa, Ванина, Ивайло, Ивайла, Иво, Ивона, Жан, Жанa, Яна, Йовкo, Йовка.

Денят на Св. Йоан Кръстител, наричан още “Предтеча”, е най-празнувания имен ден в България. Според християнската традиция , той се отбелязва на 7 януари, а статистиката показва, че на този ден празнуват над 300 хиляди души. Според Българската православна църква Св. Йоан Кръстител е последният пророк на Стария завет и подготвя хората за идването на Спасителя на човечеството – Иисус Христос. Впоследствие става и негов кръстител във водите на река Йордан.

В народната традиция празникът е известен като Ивановден. Това е и последният ден, в който ходят Новогодишните маскирани дружини. Обичаят повелява „Царя” на дружината на коледарите да бъде отведен на чешмата и тържествено окъпан. От своя страна, той прави голямо угощение. Празникът завършва с дружно хоро и така приключва пълният цикъл на обичая Коледуване. В Северна България в ранното утро на Ивановден ходят маскирани мъже, които преминават от къща на къща с музика и игри. На този ден се слага богата трапеза , която включва баница, кървавица, печена луканка, свински ребра със зеле, варено жито, фасул, ошав. Според обичаите също така на Ивановден ергените къпят момите. В югозападната част на България съществува и традицията да се къпят младоженките и малките момиченца на възраст до 1 годинка. Обредното къпане завършва с гостувания, празнична трапеза и разменянето на подаръци. За този период на места в Южна България са характерни Кукерските игри и ритуали.

Ивановден също така е празник на кумството и побратимството. На този ден по традиция кумовете или деверът „къпят“ публично с вода младоженците, които са сключили брак преди една година. Обичаят повелява младото семейство да посрещне своите почитани гости и да занесе на кума вино, кравай и месо. Обредното къпане на младоженците е символ на пожелание за добро здраве, берекет и щастлив семеен живот. Тази народна традиция е елемент от след сватбените обичаи и „затваря” широкият кръг на сватбената обредност.

Пожелаваме Ви весел празник!

Оставете Вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница

0

Нямате артикули в количката.

Копирането не е разрешено