Изображение - Здраве
Елемент Human Design
Овладейте умението да се чувствате здрави и щастливи. Представяме Ви няколко златни правила в областта на холестичната медицина, психосоматиката, цветотерапията, ароматерапията и биоенергийната структура на човека, които ще Ви помогнат да подобрите своето здравословно състояние и качеството на живот.

ЗДРАВЕ

ОВЛАЙДЕЙТЕ УМЕНИЕТО ДА БЪДЕТЕ ЗДРАВИ И ЩАСТЛИВИ

image-human-design-health01
Изображение - Human Design - заглавие - Здраве

ЗДРАВЕ

ВИСОКАТА ВИБРАЦИОННА ЧЕСТОТА

Биокосмичен магнит за здраве, успех, любов и изобилие в живота.
„Ако искате да вникнете в законите на Вселената, мислете за нея като за енергия, вибрация и честота.“
Тялото на всеки от нас има собствена биоенергийна структура, както и вибрация и честота. Обаче нашата енергийно – вибрационна честота може да се променя в зависимост от взаимодействието ни със средата, както и от нашите мисли, чувства, избори и действия. В този смисъл енергийната ни честота ежедневно се променя. Когато изпитваме отрицателни емоции, тя спада драстично и обратното. В моменти на положителни емоции, честотата на нашата енергия рязко се повишава. Това укрепва здравето ни, стимулира имунната ни система и повишава производството на серототин – хормона на щастието. Тоест нашите мисли и чувства работят не само на енергийно, но и на биохимично ниво. Известно е също, че за повишаването на този хормон е необходима слънчева светлина, затова в слънчевите дни настроението ни е по-високо, а през зимата сме по податливи на депресии. Като разполагаме с тези научни факти, ние можем да управляваме вибрационната си честота чрез използването на различни стимули за повишаването и. Ето и нашите предложения:
Особено в слънчевите дни, намерете време поне един път през деня да се разходките в парка или сред природата. Така ще се заредите с чиста енергия и ще се освободите от натрупаните стрес и напрежение. Доказано е, че в природата вибрационната честота е 7.83 HZ, каквато по принцип е и вибрационната честота на Земята. Нарича се още Резонанс на Шуман или пулс на Земята. Сигурно ще се изумите, но точно такава е и вибрационната честота на човешкото сърце. Именно тя ни носи здраве и хармонизира всички клетки на нашето тяло. Ето защо се чувстваме толкова отпочинали и заредени с енергия при контакт с природата.

Танцуването и слушането на музика с определен ритъм също работи за синхронизирането и повишаването на нашата енергия. Това важи особено за българските народни танци и песни. Забелязали ли сте, че голяма част от тях са именно с този ритъм – 7/8, който укрепва нашето сърце и нашето здраве. Полезно е и слушането на всякакъв вид друга музика, която ни зарежда с положителни емоции, като например любимата ни песен. Доказано е също, че танцуването хармонизира енергията в нашето тяло и е чудесен начин за повишаване на нашата вибрационна честота.

Това е един много лесен метод, който води до моментални положителни резултати. Когато насочим вниманието върху дъха си ние автоматично изключваме всички други проблеми и затормозяващи ни мисли, които са потенциални носители на стрес. Това упражнение ни пренася веднага вътре в нас и така нервната ни система се успокоява, защото сме изключили всички външни дразнители. Умът ни не прескача от мисъл на мисъл и от минало към бъдеще а се съсредоточава в настоящия момент, което ни хармонизира и центрира. Дава ни възможност да засилим връзката с нашето съзнание. Така ние по естествен начин хармонизираме и повишаваме вибрационната си честота.
Активното ни присъствие в настоящия момент и умението да живеем тук и сега подхранва нашата лична сила. Зарежда ни с енергия, настроение и щастие. Освобождава ни от непрекъснатото безпокойство за бъдещето или от натоварващите спомени от миналото. Съсредоточаването на енергията ни в настоящия момент ни позволява да го изживеем по пълноценно и да се насладим на цялата гама от усещания, които ни изпращат нашите рецептори тук и сега. Да се центрираме в себе си и да си позволим да се радваме на богатствата от преживявания, които можем да получим в момента.
Когато намираме време за нашето любимо хоби или извършваме различни дейности, които ни харесват, ние трайно повишаваме вибрациите си. Чувстваме се щастливи, удовлетворени и заредени с положителна енергия. А отдаването ни на творчески занимания и изкуство ни изпълва със страст и вдъхновение. Започваме да вибрираме на най-високата си честота и се свързваме с нашия първоизточник и с висшите сфери на Вселената. Това задвижва в нас мощни регенериращи процеси, изпълва ни с енергия и обновява нашите клетки. В резултат ние се чувстваме по-млади, здрави и енергични.
Нашите преживявания, емоции и чувства са изключително важни, защото ни водят по пътя на емоционалното и духовното ни осъзнаване. Те са част от нас и ние не трябва да ги потискаме или игнорираме. Фокусирането върху положителните емоции и чувства, които преживяваме, трайно повишават нашата вибрационна честота и ни правят здрави, успешни и щастливи. Отрицателните емоции понижават честотата ни, сриват имунната ни система и ни разболяват. Затова много хора се опитват да ги отричат, отхвърлят или потискат. Това води до емоционални блокажи, психосоматични прояви и здравословни проблеми. Емоциите и чувствата трябва да се приемат от нас самите с разбиране, да се изразяват и изживяват. След това ние трябва да ги пуснем да си отидат от нас. Това е правилния път на нашето емоционално и духовно изживяване и осъзнаване, който ни позволява да използваме умело чувствата и емоциите си за повишаване на нашата вибрационна честота.
Мислите, които излъчваме в пространството, също имат енергия и определена вибрационна честота. Положителните ни мисли и съсредоточаването на нашето внимание, главно върху желаните от нас неща, повишават вибрациите ни и привличат като магнит здравето, късмета и благополучието към нас. Негативните ни мисли автоматично ни докарват проблеми и неприятности. За нас е изключително важно да можем да контролираме своите мисли и внимание. Основният принцип е: „Каквото излъчим в пространството, това и получаваме.“ Ние сами изграждаме нашата бъдеща реалност. Всичко е въпрос на контрол на съзнанието. Едни от нас сбъдват мечтите си, а други своите страхове. Нашето енергийно състояние привлича преживяванията, през които преминаваме всеки ден. Ние сами сме отговорни за енергията си. Когато вибрираме на висока честота, ние самите се превръщаме в притегателен център за здраве, щастие, любов, хармония и изобилие.

ЗДРАВЕ

ИЗКУСТВОТО ДА СЕ ЧУВСТВАМЕ ЗДРАВИ И ЩАСТЛИВИ​

Бъдете здрави…

Научно доказано е, че хормоните на щастието оказват пряко и благотворно влияние върху нашето здравословно състояние. Положителните емоции предизвикват определени биохимични реакции в организма. Те се регулират от хормони и невротрансмитери. Когато изпитваме радост, щастие, удовлетворение и удоволствие в мозъка се освобождават положителни химически съединения като серотонин или допамин, които ни карат да се чувстваме заредени с енергия и добро настроение. Спомагат за повишаване на нашата самооценка и създават положително отношение към заобикалящата ни среда. С една дума ни карат да се чувстваме уверени и щастливи. Способността ни да осъзнаваме своето вътрешно състояние се нарича емоционална интелигентност. Тя ни позволява да накараме емоциите да работят за нас.

Ето как на практика работи този процес. Невротрансмитерите предават информацията между мозъка и тялото чрез невроните или нервните клетки. От своя страна те си взаимодействат с рецепторите, които са разположени в мозък и тялото ни. Така те регулират голямото разнообразие от емоции като удоволствие, радост, удовлетворение и др., които възприемаме. Невротрансмитерите допамин, окситоцин, серотонин и ендорфин играят важна роля в чувството за благополучие и щастие. Ето няколко начина, които ще ни помогнат да увеличим количеството на тези хормони по естествен начин, като направим няколко промени в нашия живот.
Приемът на повече въглехидрати и пикантни храни като шоколад, ядки и семена помагат на тялото да си набави нужните количества енергия и същевременно да увеличи броя на хормоните на щастието. Повече разходки сред природата и зареждане със слънчева енергия.
Излагането на тялото на ярка слънчева светлина активира производството на мелатонин. От своя страна той задейства биохимични процеси, които стимулират производството на серотонин. Тези хормони регулират съня и усещането за щастие. Помагат ни да се събуждаме отпочинали, носят ни здраве и ни зареждат с оптимизъм.

Доказано е, че физическата активност укрепва здравето ни. Благоприятства кислородния и енергиен обмен в тялото и укрепва сърдечния мускул. Всякакъв вид движение увеличава освобождаването на ендрофини. Бягането , физическите упражнения, йога, танци, спининг и др. ще ви накарат да се чувствате не само по-тонизирани, но и по-щастливи. Заседналият начин на живот е една от основните причини за депресията и множество други здравословни проблеми.

Общуването в неформална среда, както и срещите с близки и приятели е изключително важно за поддържането на нашия емоционален баланс. Повишава нашите комуникативни и социални умения. Ако прекарваме повече време с близки и приятели, ще увеличим производството на окситоцин. Същият ефект има и общуването с домашен любимец, защото ни носи непосредствена радост и любов. Самотата е враг на хормоните на щастието. Тя води до социална изолация и депресия.
Силата на допира прави чудеса, защото активира множество рецептори в нашето тяло и създава усещане за удоволствие. При масаж на краката нивото на кортизол се заменя със серотонин и допамин. Релаксиращият масаж на нашия партньор или медицинския в специално студио, ще ни накара да се отпуснем и намалим нивата на стрес и напрежение. Освен това ни създават усещането за комфорт.

Използването на ароматни пръчици и свещи, както и подходящ парфюм, който да пръскаме всеки ден, допринасят за спокойната атмoсфера около нас. Ванилията, лавандулата и розата създават усещане за сигурност и комфорт. Още от древни времена хората са установили, че етеричните масла имат много благоприятен ефект върху човека. Ароматите са доказали свойството си да въздействат върху нашите чувства и емоции. По-голямата част от тях, освен на емоционално ниво, ни въздействат и успокояващо и антибактериално.
Съвременните нива на стрес са изключително големи. Ето защо, за да възвърнем нормалното си емоционално и здравословно състояние са ни необходими поне 18 минути смях на ден. Смехът блокира отделянето на стресовия хормон кортизол и стимулира производството на хормона на щастието допамин. Когато се смеем, се освобождаваме от обиди, страхове и негативни емоции. Смexът aĸтивиpa дeйнocттa нa бeлитe дpoбoвe и мускулите на стомаха. Киcлopoдът в ĸpъвтa ce yвeличaвa, a това помага за пpoчиcтвaнето на нaтpyпaни ceĸpeти. Циpĸyлaциятa нa ĸpъвтa ce пoдoбpявa, стимулира се paбoтaтa нa cъpцeтo. Смехът се превръща в естествен антидепресант и имуностимулант, доказано е също, че има противовъзпалителен ефект.
Изображение - Здраве

ЗДРАВЕ

ПСИХОСОМАТИКА

Емоциите, които разболяват душата и тялото.

Научно е доказано, че интензивните емоционално- психологическите преживявания и чувства водят до различни здравословни проблеми. Влиянието на психиката върху тялото е толкова голямо, че експертите през последните години ги разглеждат като едно цяло и обособяват отделен дял от медицината – психосоматика. Според специалистите причините за тези заболявания се коренят в стреса и драматичните конфликти, както и в начина, по който човека ги преживява. Психосоматичната болка е специфичен вид телесна болка, която се проявява вследствие на психологически проблем.

Отрицателните емоции и чувства имат различна енергийна честота от положителните. В резултат на това те могат да повредят органите, тъканите и клетките на тялото. Когато сме изложени на продължителен физически, психически или емоционален стрес, мозъкът ни започва токсично да увеличава нивата на кортизол и това ни разболява. Ето някои психосоматични симптоми, които можете да разпознаете:
Изображение - Human Design - заглавие - Здраве

Негативни емоции, водещи до здравословни
проблеми с главата, очите и гърлото

Астигматизъм – липса на умение да се живее в настоящия момент – тук и сега. Склонност към темпорална обърканост и прескачане на мисълта ту към минало, ту към бъдеще.

Късогледството на психологическо ниво се свързва с прекалената ни склонност да се съсредоточаваме върху детайлите, без да има нужда от това. Да пропускаме общата картина.
Хронично главоболие с неустановен произход, което не се повлиява от медикаментозно лечение. Потиснатите емоции, както и някои психологически състояния, като тревожност, раздразнение, нервност, безпокойство и стрес увеличават напрежението на мускулите и разширяват кръвоносните съдове. Това може да доведе до главоболие и да усили пристъпите на мигрената, ако има такава.
Болки в гърлото – проблеми с комуникацията. На кого или какво не можете да кажете /изкажете/? Също може да се дължат и на потисната обида, разочарование или тъга. Какво не можете да преглътнете?

Негативни емоции, водещи до здравословни проблеми в областта на гърба, гърдите и корема​

Болката в долната част на гърба е израз на проблеми с финансовото Ви положение.

Хроничната болка в горната част на раменете или врата често е вследствие на емоционален товар или невъзможността да оставите човек или ситуация в миналото.“ Носите голяма тежест на плещите си“. Може да се тълкува и като нежеланието да простим на важен за нас човек.

Коремни болки – може да се появяват в следствие на продължително безпокойство, депресия или пост-травматичен синдром. Вероятно е да предизвикат общ чревен дискомфорт, раздразнени черва или дори пептична язва. От емоционална гледна точка се проявяват при невъзможност да се справим с човек или ситуация, която сме принудени да търпим или, от която се страхуваме.

Тежест или болка в гърдите – натрупана скрита тъга, мъка, печал или обида.

Негативни емоции, водещи до здравословни проблеми в крайниците​

Тежест или болка в краката. Често е предизвикана от липса на движение. В емоционален план – усещане за блокирано развитие или страх от новото, зацикляне, нежелание да продължите напред. Също трудно приемане на нови идеи и начин на живот.

Болката в ръцете може да е предизвикана от усещане за вина или липса на справедливост.

Ако имате такива болки или доказани вече диагнози от този тип, които не се повлияват от медицинското лечение, е добре да направите по-задълбочена оценка на емоционалното си състояние.
Според принципите на астрологията, движението на планетите и взаимодействията, които осъществяват една с друга, слагат траен отпечатък върху нас. Определят нашите физически и психологически характеристики, както и начина, по който те се проявяват в различните области на живота. Даровете или трудностите, които ни носят. Потребностите, които ни обуславят на лично ниво. Уроците, които ни карат да израстваме и да се развиваме. При анализ на хороскопа е полезно да отчитаме следните факти и информация: какви са специфичните характеристики, нужди, желания и дарове на дадената планета и как те са отразяват на мен и на моя живот. Следват някои от ролите и ключовите думи, свързани с всяка планета. Както и концепциите, които ще Ви помогнат в това разбиране. Светилата – Слънцето и Луната са двата най-важни фактора в наталната карта.

ЗДРАВЕ

Ефективни техники при
психосоматични проблеми

Тъй като емоциите ни са пряко свързани с нашите физически заболявания и психосоматичните болки е необходимо да се научим да идентифицираме и управляваме емоционалното си състояние. Ключова роля в този процес има осъзнаването и признаването на нашите емоции. Чрез преживяването на емоциите ние можем да се освободим от напрежението и отрицателната им енергия и да ги пуснем да си отидат от нас. Само така ще успеем да излекуваме тялото си отвътре-навън. Контролираните начини, с които можете да си помогнете включват:
Споделяне на проблемите с човек, на когото имате доверие. Използването на комуникативните Ви умения ще Ви помогне да изразите емоциите си по здравословен начин. Така ще се освободите от натрупания ненужен стрес върху тялото си.
Освобождаване от саморазрушителни емоционални модели и отношения, в които не можете открито да изразявате себе си или емоциите си. Изграждане на здравословни емоционални връзки и модели, с които да започнете процеса на своето емоционално и физическо изцеление.
Спазване на здравословен режим на хранене, сън и почивка, които да помогнат на тялото да се освободи от токсините, както и от натрупаната умора и стрес. Препоръчват се билкови чайове, плодови сокове, както и много плодове, зеленчуци и фибри.

Осигуряване на повече свободно време само за себе си и за упражняване на любимите ви занимания. Рисувайте и оцветявайте на фона на отпускаща музика. Арт терапия и др.

Разходките сред природата, движението и спорта ще повишат вашия тонус и ще дадат възможност на организма ви да се справи по-лесно с напрежението. Много изследвания показват, че спортуването може да намали симптомите на тревожност, депресия и да помогне за постигане на по-балансирано емоционално състояние.
3елаксация, лечебни масажи и медитация. Прилагане на различни техники за управление на стреса.
Списъкът е безкраен. Просто изпуснете парата!

Можете да се запишете и за индивидуални и групови консултации със специалисти. Ако не знаете откъде да започнете, консултирането с терапевт ще ви помогне да определите областите, нуждаещи се от лечение.

Груповата терапия може да ви осигури динамична обратна връзка в безопасна среда, която също има важен терапевтичен ефект.

ЗДРАВЕ

АРОМАТЕРАПИЯ

Лечение с аромати.
Ароматерапията се базира на лечебните свойства на ароматите върху човека. Обонянието прониква в нашето подсъзнание мигновено и предизвиква различни емоционално-психологически и телесни реакции. На това се дължи и физиологичното и лечебно въздействие на ароматите върху хората. Центърът на нашето обоняние се намира в най-стария дял на главния мозък. Там също е и лимбичната система, отговаряща за емоциите ни. Независимо от промяната на човешката среда и цивилизацията обонянието си остава един от важните дистанционни източници на информация и важен фактор за подобряване на нашето здраве чрез използване не аромати.

Ароматерапията е изключително полезна, защото е природосъобразен метод. Тя е много приятна и действа едновременно неинвазивно и релаксиращо. Етеричните масла и растителните есенции. са най-разпространения източник за лечебни въздействия върху човека чрез този метод. Широко приложение в ароматерапията намират също и така наречените фитонциди. Това се специални летливите вещества, които се съдържат в различните растения. Освен приятен аромат те имат и антибактериални, пречистващи свойства. Лавандулата, лимона, бора, здравеца, мащерката, ментата, кедъра, портокала и др. излъчват голям процент фитонциди и така пречистват и ароматизират въздуха и средата. Чудесен начин за прилагане на аромтерапия са:

Инхалации с лечебни растения

Разходка в борова гора

Масажи с етерични масла и растителни есенции

Ароматна лампа, свещи, сапуни, спрейове, тоалетни води

Ароматна вана

Инхалации с лечебни растения

Това е много ефикасен начин за интензивна ароматерапия. Използва се предимно при заболявания на горните дихателни пътища. за облекчаване при болно гърло и запушен нос. Инхалиите подобряват работата на дихателната система.

Разходка в борова гора

Движението оказва изключително благотворно въздействие върху здравето. Стимулира дихателната, сърдечната и двигателната системи. Освен това не е необходимо да правите нищо друго освен да дишате богатия на фитонциди въздух. Наслаждавайте се на богатия аромат в боровата гора, дишайте дълбоко и вашето тяло само ще свърши необходимото.

Масажи с етерични масла и растителни есенции

Масажите с етеричните масла дават отлични резултати за ускоряване на процеса на оздравяване при редица заболявания, а също и за релаксация на тялото.Този метод съчетава въздействието на аромата, проникването в кожата на етеричното масло, стимулирането чрез допир и подобряване на кръвообращението. Масажите имат отпускащо и възстановяващо въздействие.

Ароматна лампа, свещи, сапуни, спрейове, тоалетни води

Те предлагат богат избор от средства за прилагане на ароматерапия. Изборът зависи от вас. Всеки вариант е много удачен начин за създаване на подходяща атмосфера за релакс. Същевременно ще ароматизирате дома и ще пречистите въздуха от бактерии, вируси и гъби. Избирайте подходящ аромат в зависимост от емоционалното си състояние и се доверете на силата на ароматните растения.

Ароматна вана

Ароматната вана има комплексно лечебно въздействие върху организма. Тя затопля, хидратира, подобрява кръвообращението и стимулира отделянето на хормоните на щастието. Има отпускащо, релаксиращо и регенериращо въздействие.
Ароматите трябва да се прилагат умерено. Прекалено наситените аромати могат да имат алергизиращо действие – като например кедъра, камфора, люляка, орхидеята и момината сълза. Високата концентрация на аромата и продължителната употреба, особено на цитрусовите масла – портокалово и лимонено, може да навреди. По-слабо токсичен ефект имат ароматите на евкалипт и карамфил. Важно е да се знае, че всички лечебни аромати, приложени в малки дози и умерена концентрация винаги действат релаксиращо и здравословно на физическо, емоционално и духовно ниво.

ЗДРАВЕ

ЦВЕТОТЕРАПИЯ

Хромотерапия

Цветотерапията е част от холистичната медицина. А тя има за цел да подпомогне естествения стремеж за самолечение на тялото и духа. Цветотерапията се прилага от професионалисти, които извършват прегледи и назначават типа лечение. Използват се различни инструменти като хромотерапевтични лампи, трептяща светлина, цветни оптични пързалки, цветни есенции и др. Съвременната наука е доказала, че всеки цвят има определена честота на трептене и дължина на вълната. Тази вибрационна енергия стимулира различни енергийни центрове и полета в нашия организъм и затова цветовете имат лечебна сила. Освен това оказват влияние и върху нашите емоции и настроение. Правят ни по-позитивни и енергични, което се отразява много благотворно върху цялостното ни здраве. Цветотерапевтичните сесии се провеждат в тъмни помещения, където специалистите насочват цветна светлина върху тялото или определени участъци от него. Лечението с цветове е било познато и прилагано още в древността, като за целта са били използвани бои с естествен произход, които се нанасят върху определени части от тялото. Цветотерепевтите могат да Ви научат как да прилагате лечението в домашни условия, като използвате силата на цветните дрехи и предмети. Особено полезно е пиенето на предварително заредена цветна вода.
Това, което виждаме като цвят, е светлина с различна дължина на вълната, различна вибрация, скорост и честота. Всеки цвят има собствена възможност да абсорбира и отразява енергията. Белият цвят отразява всички дължини на вълните, без да ги поглъща. Черният цвят поглъщат всички дължини на вълните без да ги отразява. Останалите цветове поглъщат и отразяват според своите качества. Съвременните изследвания върху лечебните свойства на светлината и цветовете показват, че пълния спектър от светлина и цветове може да има стимулиращ, здравословен, психологически и регенериращ ефект. С една дума цветотерапията има изключително благотворно въздействие за духа и ума на човека. Различните цветове могат да стимулират чувства и емоции, да подпомагат концентрацията на вниманието и да повдигат духа. Изборът на средства за прилагане на лечебните свойства на цветовете е много богат, като голяма част от тях са лесни за употреба и в домашни условия. Терапевтичното въздействие на цветовете може да бъде прилагано по различни начини: чрез облъчване на тялото с определен цвят от спектъра на светлината, цветово декориране на помещения и хармонизиране на пространството, чрез използване на цветни дрехи, бижута, аксесоари, кристали и др.

Червено

Прави ни енергични, активизира физическата дейност, сексуалността, половите органи.
Червеният цвят повишава енергичността, смелостта, самоувереността, волята, решителността, бързината. Носи усещането за топлина, стимулира страстта и сексуалността. Дарява с физическа сила и мъжество. Добре е да се използва при липса на енергия и ентусиазъм, умора или отегчение. Хората, които са склонни към импулсивност, агресия или избухливост трябва да избягват този цвят.

Оранжево

Създава оптимистично настроението и желанието за творчество и себеизява. Стимулира работата на надбъбречната жлеза, бъбреците и пикочния мехур.

Оранжевият цвят е символ на богатство, късмет, успех, изобилие, постигане на бизнес-цели. Дарява почитателите си с чар, доброта, успехи в съдебни дела.Свързва се със сакралната чакра, която е извор на живот и дълбока мъдрост. Оранжевото е най-добрият емоционален стимулант, който премахва задръжките и проправя път на независимото социално поведение. Цветът е символ на съчетанието от физическа сила и ум, стимулира дръзкото и смело поведение. Оранжевите аксесоари и дрехи са много подходящи за парти, те са израз на умението да се забавляваш и да се наслаждаваш на момента. Хората, които обичат оранжево, са топли, общителни и независими.Умеят да се посвещават изцяло на това, което обичат или вършат. Ако оранжевото не ви допада, това говори за потискане на чувствата и емоциите, както и за липса на комуникативни умения.

Жълто

Прави ни по разумни и логични. Успокоява нервите, стимулира ума и интелекта. Подобрява зрението. Регулира храносмилателната система. Въздейства върху слънчевия сплит.
Жълтият цвят стимулира функциите на ума. Дава по-голяма яснота на мисълта и интелекта. Повишава стремежа към информираност, вдъхновение, жажда за живот и самоконтрол. Събужда любопитството и интереса към знания. Жълтото стимулира Слънчевия сплит и повишава желанието за емоционално и духовно развитие и извисяване. Също така е цветът на търговията, пътуванията и комуникацията. Най-лесният начин да почувствате лечебното въздействие на жълтото е като излезете навън в слънчевите дни. Веднага ще си заредите с добро настроение и прилив на творческа енергия. Хората, които имат предпочитание към жълтия цвят са практични, гъвкави, енергични и бодри. Много любознателни, обичат да пътуват и умеят да говорят и пишат много увлекателно. Непоносимост към жълтия цвят може да бъде признак за емоционално разочарование или огорчение.
Червеният цвят повишава енергичността, смелостта, самоувереността, волята, решителността, бързината. Носи усещането за топлина, стимулира страстта и сексуалността. Дарява с физическа сила и мъжество. Добре е да се използва при липса на енергия и ентусиазъм, умора или отегчение. Хората, които са склонни към импулсивност, агресия или избухливост трябва да избягват този цвят.

Оранжевият цвят е символ на богатство, късмет, успех, изобилие, постигане на бизнес-цели. Дарява почитателите си с чар, доброта, успехи в съдебни дела.Свързва се със сакралната чакра, която е извор на живот и дълбока мъдрост. Оранжевото е най-добрият емоционален стимулант, който премахва задръжките и проправя път на независимото социално поведение. Цветът е символ на съчетанието от физическа сила и ум, стимулира дръзкото и смело поведение. Оранжевите аксесоари и дрехи са много подходящи за парти, те са израз на умението да се забавляваш и да се наслаждаваш на момента. Хората, които обичат оранжево, са топли, общителни и независими.Умеят да се посвещават изцяло на това, което обичат или вършат. Ако оранжевото не ви допада, това говори за потискане на чувствата и емоциите, както и за липса на комуникативни умения.

Жълтият цвят стимулира функциите на ума. Дава по-голяма яснота на мисълта и интелекта. Повишава стремежа към информираност, вдъхновение, жажда за живот и самоконтрол. Събужда любопитството и интереса към знания. Жълтото стимулира Слънчевия сплит и повишава желанието за емоционално и духовно развитие и извисяване. Също така е цветът на търговията, пътуванията и комуникацията. Най-лесният начин да почувствате лечебното въздействие на жълтото е като излезете навън в слънчевите дни. Веднага ще си заредите с добро настроение и прилив на творческа енергия. Хората, които имат предпочитание към жълтия цвят са практични, гъвкави, енергични и бодри. Много любознателни, обичат да пътуват и умеят да говорят и пишат много увлекателно. Непоносимост към жълтия цвят може да бъде признак за емоционално разочарование или огорчение.

Зелено

Действа успокояващо и възстановяващо. Подобрява работата на сърцето и органите в гръдния кош.

Зеленият цвят стимулира вътрешния мир. Носи усещане за баланс, хармония и надежда. Това е цвета на природата и притежава успокояващо, възстановяващо и подмладяващо въздействие върху ума и тялото. Зеленото символизира растежа, плодородието, изобилието, също така и лечението, здравето и благоденствието. Носенето на зелен цвят успешно може да противодейства на алчността и завистта. Хората, които харесват зеления цвят, обичат децата, природата и животните. Копнеят за сигурен и безопасен дом, за спокоен семеен живот. Те са спокойни, хармонични и не обичат конфликтите. Хората, които не са фенове на зеленото, предпочитат самостоятелното развитие и свободата пред семейния живот.

Синьо

Действа релаксиращо, осигурява пълноценен сън и намалява апетита. Облекчава заболяванията на ендокринната и костната система.

Синият цвят е свързан с най-големия енергиен център в тялото – гърлената чакра. Това е основният център за изразяване и комуникацията чрез словото, истината и мъдростта. Цветът е символ на спокойствие, мъдрост, търпение, искреност и справедливост. Действа успокояващо на нервната система, намалява притеснението и стреса и е отлично решение за проблеми със съня. Хората, с предпочитания към синия цвят, са спокойни, верни и лоялни. Имат рационално мислене и дават на другите практическа помощ. Лесен начин да приложите успокояващият ефект на цвета е да гледате безкрайната синева и дълбочина на небето или на морето. Спокойно може да се насладите и на прекрасната тъмносиня вечер.

Лилаво

Намалява стреса, изостря интуицията и зрението. Потиска апетита. Влияе на епифизата, разположена в междинния мозък.

Виолетовият цвят е извор на вдъхновение. Пречиства мислите и чувствата на човека, развива креативността и артистичните таланти. Някои експерти смятат, че виолетовият цвят стимулира работата на клетките в главния мозък. Хората, с афинитет към виолетовият цвят, са много сензитивни и често се отличават с паранормални способности. Тези, които избягват виолетовия цвят, може да имат много сериозно отношение към живота, трудно да се отдават на мечти и фантазии.

Зеленият цвят стимулира вътрешния мир. Носи усещане за баланс, хармония и надежда. Това е цвета на природата и притежава успокояващо, възстановяващо и подмладяващо въздействие върху ума и тялото. Зеленото символизира растежа, плодородието, изобилието, също така и лечението, здравето и благоденствието. Носенето на зелен цвят успешно може да противодейства на алчността и завистта. Хората, които харесват зеления цвят, обичат децата, природата и животните. Копнеят за сигурен и безопасен дом, за спокоен семеен живот. Те са спокойни, хармонични и не обичат конфликтите. Хората, които не са фенове на зеленото, предпочитат самостоятелното развитие и свободата пред семейния живот.

Синият цвят е свързан с най-големия енергиен център в тялото – гърлената чакра. Това е основният център за изразяване и комуникацията чрез словото, истината и мъдростта. Цветът е символ на спокойствие, мъдрост, търпение, искреност и справедливост. Действа успокояващо на нервната система, намалява притеснението и стреса и е отлично решение за проблеми със съня. Хората, с предпочитания към синия цвят, са спокойни, верни и лоялни. Имат рационално мислене и дават на другите практическа помощ. Лесен начин да приложите успокояващият ефект на цвета е да гледате безкрайната синева и дълбочина на небето или на морето. Спокойно може да се насладите и на прекрасната тъмносиня вечер.

Виолетовият цвят е извор на вдъхновение. Пречиства мислите и чувствата на човека, развива креативността и артистичните таланти. Някои експерти смятат, че виолетовият цвят стимулира работата на клетките в главния мозък. Хората, с афинитет към виолетовият цвят, са много сензитивни и често се отличават с паранормални способности. Тези, които избягват виолетовия цвят, може да имат много сериозно отношение към живота, трудно да се отдават на мечти и фантазии.

Цветотерапията е била използвана още от древни времена в Индия, Китай, Египет, Арабските страни и Гърция. В наши дни интересът към нея се възвръща с пълна сила, защото лечебното въздействие на цветовете е ефективен метод за премахване на блокажите и цялостно възстановяване на баланса и хармонията в човешкия организъм. Цветотерапията е лесно приложима в домашни условия. Можете да изберете сами най-различни начини на лечебното въздействие като: дрехи, аксесоари, интериорни решения, кристали и др. Възможно е да ползвате и услугите на специализираните в тази насока центрове и студиа.
Изображение - Здраве

Кошница

0

Нямате артикули в количката.

Копирането не е разрешено

РЕФЛЕКТОР

Рефлекторите са много рядък енергиен тип - само 1% от хората на планетата. Те са уникалното изключение от правилото, защото за разлика от останалите енергийни типове, които са подвластни на Слънцето, са подвластни на Луната. С право могат да бъдат наречени „Лунните хора“. Другата им отличителна черта се състои в това, че всичките им девет центъра са отворени, което ги прави изключително сензитивни и творчески натури. Освен това Рефлекторите имат автентичната способност да отразяват хората и  средата, пречупени през собствените им възприятия и оценка. Те са като огледала, в които хората виждат своето отражение и отражението на средата. Това не означава, че копират другите. Напротив, по-скоро напасват нестандартната си натура, скрита зад затворената аура, за да се впишат в средата по свой уникален начин. Имат подчертано нестандартен подход към всяко нещо и са майстори в намирането на креативни и нетрадиционни решения. Смяната на местоположението на Луната и отворените центрове им дават възможността да изживяват всеки ден от месеца с различна самоличност, да имат различна перспектива и гледна точка. Това се повтаря всеки месец по аналогичен начин. Най-специалният дар, който притежават, е умението им да живеят по новаторски начин.

Рефлекторът има затворена, отразяваща аура. Мисия му е да отразява средата и хората, по свой собствен начин. Стратегия - да чака един лунен цикъл. Дошъл е на този свят, за да изпитва радостна изненадва. Тема на Не себе си - разочарование. Въпрос - Кои са те? Кои са другите?

ПРОЖЕКТОР

Прожекторите са родени да наблюдават, изследват и съветват хората. Имат таланта да развиват дарбите на другите. Веднага разпознават възможностите на енергийните типове и чудесно могат да ги напътстват как да използват своята енергия по най-ефективния начин. Изключително организатори са. Имат естествената дарба да свързват подходящите хора по правилния начин, за да се постигат най-продуктивните резултати в работата. Прожекторът е тук, за да бъде разпознат от някой енергиен тип. Иска и чака да бъде поканен в ролята на съветник, консултант, ментор, коуч експерт, ръководител и др. Прожекторите не се интересуват толкова от себе си, а буквално се фокусират и се съсредоточават върху другия човек. Като опознават хората на дълбоко енергийно ниво, чрез тях опознават и самите себе си. Откривайки идентичността на другия, те достигат до своята автентична същност и до своята идентификация. Най-голямата дарба на прожекторите е умението им да разбират, насочват и ръководят енергийните типове. Истината е, че това може да бъде дълъг процес на осъзнаване. Необходимо е време, за да може Прожекторът да се пробуди за това, което е. Да осъзнае и приеме своята мисия. Прожекторът има отворен сакрален център. Той се зарежда с жизнена сила от другите. Това от една страна му дава дарбата да прониква в енергийното им поле, да ги разбира и усеща, но от друга страна го прави много обусловен от тяхната енергия. Ето защо, той трябва да внимава с какви хора контактува и в каква среда попада. Най-добре е да бъде в компанията на Генератор или Манифестиращ генератор. Прожекторите не са около нас заради енергията ни. Те са устроени да получават достъп до нея, за да разбират как и къде трябва да бъде използвана тя.

Прожекторът има отворена аура, която буквално е насочена към другите и прониква в тях, като ги изследва. Мисията му е да наблюдава, проучва и съветва. Стратегия - да чака покана от човек, на когото държи. На енергийно ниво - да излъчва в пространството радост от признанието на другите. Тема на Не себе си - огорчение и обида. Въпрос - кой си ти? Кой е другия?

МАНИФЕСТИРАЩ ГЕНЕРАТОР

Манифестиращият генератор е много фокусиран в себе си и в процеса на създаването на нови неща, като мисълта му е насочена винаги към крайния резултат. Изключително пробивен и целеустремен и в добавка е много издръжлив. Може да общува едновременно и ефективно с няколко човека. Това е една мощна енергийна машина, която непрекъснато иска да влага енергия в различни дейности - да създава, планира и организира неща, в личен и обществен план, и после трайно да се ангажира с поддържането им. Той е най-мощният енергиен тип, защото е специфична комбинация от Манифестор и Генератор. Манифесторът има енергия да създава различни неща, но няма силата да ги поддържа във времето. Генераторът има енергия да поддържа неща, но не ги създава. За разлика от тях, Манифестиращият генератор има енергията, силата и мисията да създава нови неща и да ги поддържа във времето. Умее да променя хората, чрез словото си, да им дава цел и посока в живота. Неговата истинска същност изисква да се изяви като инициатор, организатор и водач. И той го правиш по един лесен и естествен начин, защото това е заложено в неговия дизайн. Роден е не само да проправя нови пътища, но и да кара другите да го следват по тях. Това е планетарната му мисия, която изпълнява по свой собствен и уникален начин. Умее с лекота да убеждава и да привлича останалите в процесите, които смята за важни. Манифестиращият генератор постига много и различни неща, но малко от тях го карат да се чувства наистина удовлетворен. Има високо ниво на самостоятелност. Може да свърши всичката работа сам, без да се оплаква. Когато стои дълго време на изчакване, той се изнервя и започва да инициира разни неща и процеси. Някои от тях са напълно излишни, като мотива да ги започне е това, че „трябва”. Когато инициира без истински отклик за това, той греши и се товари излишно. Енергията му е  особено магнетична, когато изчаква и не инициира. Тогава има голяма сила да привлича подходящите инициативи и хора. Той е тук, за да си привлича всичко, което му е необходимо.

Манифестиращият генератор има отворена и излъчваща аура. Мисия му е да въздейства върху останалите чрез словото като ги променя. Така променя и себе си. Също така и да въздейства върху средата.Когато я променя, той променя и себе си. Стратегия - да информира преди да действа и да чака преди да откликне. На енергийно ниво да излъчва в пространството удоволствие. Тема на Не себе си - недоволство. Въпрос - кой съм аз? На какво откликвам?

ГЕНЕРАТОР

Отличителната черта на Генератора е способността му да влага своята енергия в дългосрочни проекти, да действа, да променя средата и себе си. Генераторът обича да дава импулс за постоянно развитие и да работи за него. Той може да се чувства щастлив от това да извършва рутинни и монотонни дейности, с които трансформира пространството. Тук е за да въздейства на средата със собствените си усилия и това му носи радост. Обича да работи бавно, като изпипва всеки детайл. Има нужда изцяло да се потопи в процеса, като го изучи в дълбочина. Необходимо му е време, за да разгърне целия си потенциал. Държи да има експериментален опит. Иска да постигне вътрешно преживяване на удовлетвореност. Генератора се интересува от другите, обича да работи в екип и е много общителен. За него е важно да получава обратната връзка от хората. Двете основни теми за него са работа и семейство. Той иска да получи удовлетворение от връзката си, от семейството си, от децата си, от работата си, от начина, по който прави нещата. За него това е най-важното в живота.

Генераторът има отворена и излъчваща аура. Тя обгръща другите с енергия и топлина. Мисията му е да променя средата чрез действията си. Променяйки средата променя и себе си. На енергийно ниво, е роден да излъчва в пространството задоволство, удовлетворение. Стратегия – да чака преди да откликне. Тема на НЕ себе си - недоволство. Въпрос - Кой съм аз? На какво откликвам?

МАНИФЕСТОР

Основната му характеристика е силната и въздействаща енергетика. Манифесторите са много инициативни, независими, борбени, пробивни, свободолюбиви. Тези хора са перфектни организатори и инициатори на нови неща. Умеят да въздействат на околните и да ги въвличат в собствения си процес. Родени са да действат по своя инициатива и сами да реализират идеите си. Да ги превеждат през всички етапи и да достигнат до желания резултат и крайната си цел. Умеят да налагат нови методи в нова среда, да завоюват нови територии. Винаги се интересуват главно от крайния резултата или какво ще получат. Те са свикнали да разчитат единствено на себе си. Знаят, че сами създават съдбата си. Характерното за тях е, че са много въздействащи за околните, но за разлика от тях не се поддават на чуждо въздействие. Родени са да бъдат водачи, да увличат другите след себе си и да ги променят. Думите им са експресивни, вълнуващи и въздействащи, веднага грабват слушателите. Умело разчупват леда, повеждат другите и им задават посоката. Манифесторите не обичат да вършат монотонни и рутинни дейности, защото това ги напряга. Винаги те определят кога или с кого да общуват.

Манифесторът има затворена и отблъскваща аура, непробиваема. Мисията му е да въздейства на останалите чрез словото си. Да създава нови неща, да тласка напред цялото човечество. На енергийно ниво е роден да излъчва мир и покой в пространството. Стратегия - да информира преди да действа. Тема на Не себе си - гняв. Въпрос - На кого въздействам? Как въздействам?

ПЛУТОН

Духовна трансформация, развитие и обновление.

Символ на силата, трансформацията, радикалната промяна. Владетелят на смъртта, прераждането и колективното съзнание. На духовната сила, мистиката, тайните. Дарява с мощни възстановителни сили, способности за бърза регенерация. Отговаря за духовната еволюция на душата. Оформя житейския план, така че да получим най-доброто обучение в земно измерение. Да преживеем това, което не сме развили достатъчно в миналите си животи, за да научим своите уроци. Поставя ни в ситуации, в които имаме най-голяма нужда, да изградим ценностната си система и да вникнем в нейния смисъл. Безпощадно разрушава всичко, от което душата има нужда да се освободи, за да продължи своя път на развитие. Да  преживее своята трансформация. и възкръсне за нов живот. Символ на обновлението.

НЕПТУН

Универсална любов, духовност, идеализъм.

Дарява с доброта, чувствителност, духовност и афинитет към изкуствата и творчеството. Символ на жертвоготовност, отдаденост, състрадателност и съпричастност. Умение за служба на другите. Господарят на илюзията, мечтите, сънищата и подсъзнанието. На всички видове зависимости като форма на бягство от действителността. Нептун дава голяма сензитивност и впечатлителност. Дарява с достъп до божественото вдъхновение, идващо от дълбоката творческа образност. Позволява на психиката и трансперсоналното преживяване да се проявят чрез изкуството и екстаза. Дава емпатия, желание за сливане и отдаване на любими хора или дейности. Разтваря границите на личността, за да може тя да се слее истински с потока на живота.

УРАН

Изобретател, бунтар, революционер.

Уран е планетата на висшето съзнание и идеалите, която резонира с принципите на промяната, независимостта, освобождението, революцията, напредъка и хаоса. Той ни показва пътя на развитие, насочен към постигане на съвършенство. Като ментална планета, работи с умствената енергия. Отразява тенденции в колективната психика, символизира съзидателния разум на колективно ниво, прониква в несъзнаваното и предизвиква статуквото. Символ на висшия Ум. Той ни помага да виждаме нещата ясно, да разпознаваме моделите и възможностите в живота.

САТУРН

Господарят на кармата и времето.

Символизира бащата, авторитетната фигура, властта, закона, правилата. Също така материята, формата, материалния свят. Сатурн представлява поредицата от пречки и ограничения, най-големите препятствия и предизвикателства в живота ни. Той учи на отговорност, самодисциплина и постоянство. Често се страхуваме от него, защото ни показва, че все още ни липсват някои качества. Сатурн е толкова важен в класацията, защото ни поставя там, където трябва да бъдем дисциплинирани и където сме длъжни да научим нещо.

ЮПИТЕР

Големият Благодетел. Божествената истина, справедливост, вяра, духовност.

Символизира образа на съпруга, дарителя, учителят. Носи добър късмет, успех, щастие, приемственост, последователност. Юпитер е нашият ключ към последователността във времето, към успеха. Също така символизира мъдростта, правото и философията. Той често описва нашата професия, пътя, който трябва да следваме. Юпитер е израз на житейската ни философия, символ на свобода, радост, благоденствие, веселие, забавления и развлечения. Той покровителства пътешествениците, връзките с чужбина и чужди култури.

МАРС

Страстта на война.

Той е водача, авантюриста, пионера. Олицетворява себеутвърждаване, действие, енергия, импулс. Стремежът към екшън, приключения, проучване и завладяване. Двигател на нашите страсти и предизвикателства. Енергията на Марс е огромна тя е извор на конфликти и конкуренция между нас и другите. Във висшето си проявление, той се явява в образа на защитника, лидера и пазителя.

ЛУНА

Чувства и емоционални корени.

Дава ни сведение за нашите чувства и емоционалните ни корени.

Символизира главно майката, но в мъжки хороскоп се явява и в образа на съпругата. Показва ни какви са нашите спомени, източници на емоционална сигурност, от къде идваме. Също и нашите инстинкти, детството, средата в която сме израснали и, от която идваме. Образованието ни, подкрепата, изграждането на нашата личност през целия ни живот.

ВЕНЕРА

Сърцето.

Показва начина, по който обичаме и привличаме другите. Способността ни да се грижим за нещо любимо или стойностно. Нашето разбиране за любовта и чувствеността. Отговаря за привличането на нещата, които искаме. Тя е израз на хармония, грация, красота и състрадание. Венера е желанието за обединяване. Тя е също покровителка на изкуствата и на средствата, които идват по тази линия.

МЕРКУРИЙ

Вестоносецът на боговете.

Показва качествата на мисълта, идеите и рационалния ум. Той е пратеника, вестителя на истината, директния глас. Символ на комуникацията и вербалното изразяване, търсенето на знания и опит. Правила, логика, интелект, междуличностни отношения, обединение и споделяне.

СЛЪНЦЕ

Израз на Висшия Аз или целта на живота.

Основната му характеристика е силната и въздействаща енергетика. Манифесторите са много инициативни, независими, борбени, пробивни, свободолюбиви. Тези хора са перфектни организатори и инициатори на нови неща. Умеят да въздействат на околните и да ги въвличат в собствения си процес. Родени са да действат по своя инициатива и сами да реализират идеите си. Да ги превеждат през всички етапи и да достигнат до желания резултат и крайната си цел. Умеят да налагат нови методи в нова среда, да завоюват нови територии. Винаги се интересуват главно от крайния резултата или какво ще получат. Те са свикнали да разчитат единствено на себе си. Знаят, че сами създават съдбата си. Характерното за тях е, че са много въздействащи за околните, но за разлика от тях не се поддават на чуждо въздействие. Родени са да бъдат водачи, да увличат другите след себе си и да ги променят. Думите им са експресивни, вълнуващи и въздействащи, веднага грабват слушателите. Умело разчупват леда, повеждат другите и им задават посоката. Манифесторите не обичат да вършат монотонни и рутинни дейности, защото това ги напряга. Винаги те определят кога или с кого да общуват.