Изображение - Human Design - Фън Шуй

ФЪН ШУЙ ЗА ДОМА

Изображение - Human Design - Фън Шуй статия ,

Древното китайско учение, за хармонизиране на пространството и жизнената среда, Фън Шуй се базира на космичната енергия, изразена чрез кръговрата на естествените цикли в природата. На принципите, за движение на енергийните потоци в пространството, градината и дома. То дава възможност да живеете в пълна хармония със себе си, близките си и социума. Да се чувствате здрави, щастливи и обичани да привличате късмета, богатството и просперитета в живота си. За да се привлече позитивната енергия „Ци“, наричана още „диханието на природата“, домът трябва да е ориентиран, построен и подреден по определен начин. Тук ще ви представим някои основни правила в тази насока. 

ПРОСТРАНСТВОТО И СГРАДАТА

Най-щастливи ще бъдете ако имате възможността сами да изберете мястото за построяването на дома, също и неговия дизайн и интериор. Ако нямате тази възможност съществуват и други начини, чрез които с малки и точни корекции, да хармонизирате средата в унисон с вашата индивидуална енергия. Принципите на Фън Шуй работят еднакво добре и в двата случая. Всеки може да помогнете на благополучието да влезе в неговия дом, като го подобри с промени според Фън Шуй.

Мястото трябва да е просторно, с правилна форма – правоъгълник или квадрат, да има  лек наклон към улицата. Още по-хубаво ще бъде да е заобиколено от плодородни почви и буйна растителност. Наличието на бистра вода – море, река или езеро пред дома ще носи допълнително благоденствие и сила. Планина или хълм  зад сградата ще осигурява защита. Хубаво ще бъде къщата да се намира в центъра на мястото и до нея да се стига по извити  алея или стълби. Улицата пред къщата не трябва да е твърде оживена, нито прекалено пасивна. Към сградата не трябва да има насочени така наречените „отровни стрели“ – ръбове на съседни сгради, които носят негативната енергия „ша“. Далекопроводи за електрически ток, сухи дървета, Т-образни кръстовища както и кофи за смет или изоставени строежи трябва по възможност да се избягват. Те носят енергията на застоя, наричана „си“. Ако околните сгради изпращат с ъглите си „отровни стрели“ към дома, може да ги неутрализирате чрез засаждане на дървета или висока растителност в определените зони. Формата на къщата също трябва да е правилна – правоъгълник или квадрат. Ако има липсваща част, ще бъдат необходими корекции. Поставяне на декоративен елемент, който визуално да запълва липсващата част от пространството, е добро решение. Лампа или засаждане на дърво също могат да помогнат за неутрализиране на този недостатък.

Възможно е да имате прекрасно жилище, но да не се чувствате добре в него. В този случай обикновено някъде има енергиен дисбаланс, който ви кара да усещате липса на комфорт или дори напрежение. Енергиите в различните сектори да не са балансирани или да не съответстват на индивидуалната ви енергия. Може да не ви върви в личните взаимоотношения, кариерата, учението, работата и др. Затова следваща стъпка е хармонизирането на пространството вътре в дома.

Картата на „Ба Гуа“ е ключ към хармоничната подредба на дома. Тя се налага върху плана на къщата като се спазва правилото сектора “кариера“ да е върху входната врата. Така се определят и различните други сектори в пространството на дома. С помощта на тази карта също така може да се избират подходящите цветове, форми и материали за всяко помещение. По законите на Фън Шуй, различните природни елементи – вода, огън, дърво, земя и метал, управляват съответна посока на света. Тези принципи могат да се използват допълнително за активиране на хармонична подкрепа на дадения сектор, чрез подходящия природен елемент и съответстващия му цвят. Важно е да има достатъчно пространство за плавното движение на енергията. Да няма прегради, които да стоят на пътя й, или да създават застой. Потокът на енергия трябва да се „хване“. Чрез различни методи да се завърти през всичките му проявления, за да остане максимално в помещенията като донесе здраве и късмет. После плавно да се пусне да излезе. 

Входната врата

Тя е много важна част от дома, защото от нея зависи притокът на енергия. Визуално трябва да е пропорционална на големината на къщата. Ако е прекалено голяма създава финансови проблеми на обитателите. Прекалено малката врата пречи на притока на положителната енергия, носи спорове и дисхармония в семейството. Като разположение е най-хубаво да се намира в ляво на предната част на къщата. Това е посоката на зеления дракон, който носи късмет и благополучие. Енергията трябва да заобиколи и да влезе в къщата. Добре е входната врата да се намира и в средата, но трябва да се избягва да е позиционирана в дясно. Един от основните принципи на източното изкуство е, че енергията се ускорява при преки пътища, забавя се по криволичещи и умира в ъглите. Затова е добре входното пространство да е достатъчно широко, за да влиза плавно положителната енергия в дома. Също така да бъде светло, чисто, подредено и красиво декорирано, за да се движи бавно енергията, като се задържа край красивата декорация. Посоката на входа предопределя начина, по който ще тече животът на семейството. Когато входната врата гледа на юг, ще имате добър социален живот. Ако е на югоизток ще носи стабилни финанси. Югозападната врата дарява със семейно щастие. Северната дава спокоен живот и дори изолация. Ако е на североизток вещае знания и духовно израстване. На северозапад означава лидерство, уважение, професионално развитие. Източната врата носи амбиция и целеустременост. Западната обещава романтика и творческо развитие. Посоката на входната врата от своя страна определя материала за изработка и цвета. Като цяло за добър избор се смятат кафявото и жълтото. Входната врата трябва да е по-голяма от останалите и да се отваря навътре. От външната страна срещу нея не трябва да има „отровни стрели”, контейнери за боклук, стълбове. В случай, че срещу вратата има стълбище или асансьор, трябва да се постави праг, за да запазите здравето в дома. Не се препоръчва отвътре срещу нея да има огледало,  защото енергията ще се отрази в него и ще излезе обратно.

Входната врата трябва да води към просторно и добре осветено фоайе, което да разкрива вътрешността на жилището. Да има приветлив вид и да създава усещане за благополучие и късмет на дома. Ако в жилището има дълги и тесни коридори, те трябва да се боядисат в бяло. Погрижете се да бъдат добре осветени и декорирани. В противен случай е възможно да възникнат проблеми със здравето и парите. Също така не се препоръчват повече от 3 врати в една редица или срещуположни врати. При наличие на такова разположение са необходими корекции с мобили или други декоративни елементи.

Стълбището 

Стълбите в дома имат изключително значение за движението на положителната енергия „Ци” в цялата къща. Те трябва да бъдат по-широки и с лека извивка, за да може енергията да циркулира свободно и плавно между горните и долните етажи. Правите, стръмни и тесни стълби, както и спираловидните са препятствие за изкачването и слизането на енергията, затова не се препоръчват. Стълбите не трябва да са фронтално обърнати към входната врата или към вратите на някоя спалня или санитарен възел. Хубаво ще бъде  пространството на стълбите да е добре осветено и декорирано, благоприятно е и наличието на площадка между етажите. Също така е добре да не са разположени в централната зона. Там е мястото на Центъра на добрия късмет – най-важното пространство на жилището. Символ на здравето, успеха, хармонията и благополучието на дома и неговите обитатели. Броят на стъпалата също се счита за извънредно важен. Идеалният брой са: 1, 2, 5, 10, 13, 14, 17, 22, 25, 26 и 29.

Домът трябва да бъде балансиран не само отвън, но и отвътре. Хубаво ще бъде стаите в него да са пропорционално големи. Светли, чисти, приятно обзаведени и декорирани. Същото се отнася и за коридорите и другите помещения. Хармонията и баланса са гаранция за добро здраве и благополучие. Много важно е самите помещения да имат правилна форма – квадрат или правоъгълник. Разположението на помещенията също има голямо значение за енергията в този сектор. Най-добре ще бъде близо до входната врата да са позиционирани дневната или работния кабинет. Изборът на посоката за различните видове помещения и обитателите им е добре да бъде съобразен. Когато става въпрос за индивидуални стаи, а не за общите помещения, те трябва да са обзаведени и декорирани според индивидуалните предпочитания и специфики на обитателите им.

Оставете Вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница

0

Нямате артикули в количката.

Копирането не е разрешено