Изображение - Human Design - Здраве - Масаж

МАСАЖИРАНЕ НА ТРИТЕ КЛЮЧОВИ ТОЧКИ В ТЯЛОТО – ИЗВОР НА ДЪЛГОЛЕТИЕ И МЛАДОСТ

Изображение - Human Design - Здраве - Масаж статия ,

Според източната медицинска традиция чешкото тяло представлява биоенергийна система, която има 12 главни меридиана. Те се пресичат в различни посоки в човешкото тяло и така осигуряват потока на жизнената сила. По тяхното продължение са разположени 365 енергийни точки, които отговарят за различни органи и системи в тялото. Когато хората си служат с подходящ натиск или масаж на тези точки, те на практика могат да ги активират. Така тези точки регулират енергийните потоци, които захранват притока на жизнената енергия, в органите и системите, за които отговарят. Според китайската древна медицина човешкият живот и здраве се управляват главно от три точки:

  1. Точката ”Цзу-сан-ли“, известна още като “Повелителят на времето“;
  2. Точката на на Конфуций, наричана още „Точката на Духа” и „Управителят на разума”.
  3. Точката на Чингис хан, позната още като „Собственикът на храносмилането“.

 

Точката ”Цзу-сан-ли“, известна още като “Повелителят на времето“

Това е една от най-важните точки в източната медицина.Стимулирането и е добило голяма популярност. В Япония тя е позната като „Точката на стоте болести”, а в Китай като „цзу-сан-ли.“ или “точката на дълголетието”. Наричат я още „Повелителят на времето”, тъй като според източната медицинска традиция активирането й оказва мощен изцелителен и подмладяващ ефект върху човека. Тази точка регулира дейността на различни органи и системи в човешкото тяло. Знае се, че тя има връзка с дейността на гръбначния стълб. Също така допринася за правилното функциониране на бъбреците и надбъбречните жлези. Масажирането на „точката на дълголетието” може да повиши дейността на надбъбречните жлези. Те са един от най-важните защитници на човешкото здраве, защото освобождават в кръвта безценни хормони като адреналин и хидрокортизон. Спомагат за подобряване на кръвното налягане, подсилване на имунната система, нормализиране на инсулина и глюкозата. „Точката на дълголетието” регулира дейността на стомашно-чревния и на храносмилателния тракт. Намалява възпалителните процеси в организма. Лекува запек и гастрит. Контролира дейността на органите, разположени в долната част на тялото. Доказано е, че успешно възстановява организма дори след поражения от инсулт. Положително  и въздействие се дължи на способността й да премахва блокажи на енергийните канали в човешкото тяло. Затова се използва също така като превантивна мярка срещу появата на редица заболявания на опорно двигателната система и периферната нервна система. Масажът на тази точка може да ви спаси от много заболявания и да предотврати такива да ви помогне за цялостното укрепване на организма.

Най-лесният начин за определянето на мястото на тази точка е като седнете на пода със свити колене. Позицията им трябва да бъде под прав ъгъл. После поставяте дланите си върху коленете. В тази поза върха на кутрето докосва точката на дълголетието, валидна за левия и десния крак. Всъщност двете точки на дълголетието се намират в ямките между големия и малкия пищял под коленете на двата крака. Масажът се прави сутрин за не повече от 10 минути. Хубаво ще е да подготвите точките като затоплите краката със сешоар за 1-3 минути. Важно е да се прави особено през първата седмица на всеки месец. Може да сложите на точките и скилидка чесън за няколко часа. Ще усетите леко парене и зачервяване. Стойте така около 2 часа. После махнете чесъна и приложете умерен натиск в тези точки като масажирате 9 пъти с кръгови движения по посока на часовниковата стрелка.Повтаряте докато изтекат тези 10 минути. Направете същата процедура за двата крака по отделно. Вечерта правите отново за двата крака същите масажи, но по посока обратна на часовниковата стрелка. Хубаво е масажите да не се правят непосредствено преди лягане, защото ще нарушат съня.

Точката на Конфуций, наричана още „Точката на Духа” и „Управителят на разума”

 

Точката на Конфуций е известна още като ”точката на Духа”. Тя заема важно място в практиките на източната медицина за подобряването на здравето и качеството на човешкия живот. Според известния китайски мислител и философ Конфуций, който е изследвал въздействието на тази точка, стимулирането и води до забележителен контрол върху ума и проява на яснота на сърцето и очите. Също така тя способства за правилното развитие на мозъка и неутрализирането на стресовите ситуации.

В съвременното общество хроничният стрес води негативната класация за вредното въздействие върху емоционално – психологическия баланс на човека. Затова е наречен „Бичът на 21 век“. Резултатите от него се проявяват чрез симптоми като: хронична умора, невроза и емоционален дисбаланс, лошо храносмилане, подуване на корема, замъглено зрение, загуба на концентрация, чувство на горчивина и гадене сутрин, и т. н. Стимулирането на точката на Конфуций значително подобрява проявите на тези симптоми и при продължително практикуване води до изчезването им. Разбира се тук трябва да отбележим, че практиките не заменят медикаментозното лечение, което е предписано от лекар, но заедно с него спомагат за бързото справяне с тях. Също така имат голям превантивен ефект, особено ако даден човек работи, живее или по някакъв начин е поставен в рискова и стресова среда.

Един от най-популярните методи на източната медицина е масажирането на биологично активната точка на Конфуций. Тя се намира под тилната кост на главата, на около 2,5 см над задната граница на растежа на косата, където има вдлъбнатина. Масажите могат да се правят с пръсти, с тъпия край на молив или с гумичката на молива. Въздействието се оказва с извършването на лек натиск на точката или леки кръгообразни движения по посока на часовниковата стрелка, в продължение на 5 минути. С помощта на това лечебно масажиране на “точката на Конфуций” могат да се премахнат редица неразположения като: спазми в стомашно-чревния тракт, главоболие, заболявания на очите, сълзене, виене на свят, загуба на слуха, високо кръвно налягане, неврастения, емоционална нестабилност и др. Да се подобри работата на жлъчния мехур и стомашно-чревния тракт и черния дроб.

Точката на Чингиз Хан, позната още като „собственикът на храносмилането

 

Точката на Чингиз Хан оказва своето благотворно влияние главно върху процесите на храносмилането, злъчката и черния дроб. Затова носи названието „собственикът на храносмилането”. Тя се намира в пресечната точка на първия жлеб на китката и основата на палеца. Малко по-встрани от мястото, където се усеща пулса. При симптоми на дискомфорт в стомашно – чревния тракт масажирането на тази точка може да ви помогне.Въздействието се прави с лек натиск и разтриване с пръсти на точката на Чингиз Хан. За няколко минути може да разтривате кръгообразно по посока на часовниковата стрелка. Разбира се при по-сериозни болки или проблеми е необходима задължителна консултация с лекар.

Течността, която злъчката произвежда се състои от вода, мастни киселини, неорганични компоненти и холестерол. Тя разгражда храната, смесва я с мазнини и я разтваря. Злъчката улеснява и усвояването на аминокиселините и витамините. Също така помага за почистването на  тялото от токсични елементи и затова има много важни функции в човешкия организъм. Ако функцията и е нарушена страда цялото тяло. Проблемите започват с асимилация на хранителните вещества, което влошава общото благосъстояние на човека. Жлъчката има отношение и към състоянието на черния дроб, който също е изключително важен за здравето на човека.

Оставете Вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница

0

Нямате артикули в количката.

Копирането не е разрешено