Изображение - Арт терапия
Елемент Human Design
Арт терапията е широкоспектърен метод, който се използва за освобождаване от стреса и за решаването на редица емоционално-психологически проблеми. Тя помага за по-лесното изразяване на преживяванията чрез изкуство: музика, рисуване, писане, приложни изкуства, фотография и др., като дава отлични и дългосрочни резултати.

АРТ ТЕРАПИЯ

АРТ ТЕРАПИЯ

Съвременен, широкоспектърен метод за:
Изображение - Human Design - заглавие - Арт терапия

АРТ ТЕРАПИЯ

ИЗКУСТВОТО

Която ни помага да усвоим изкуството да живеем автентично.

Известно е, че изкуството е чудесен начин за освобождаване от стреса и напрежението. Ето защо, когато сме преуморени, изнервени или депресирани можем да възвърнем своя енергиен и емоционално – психологически баланс чрез занимание с изкуство.


Магията на изĸycтвoтo винаги е имала способността да докосва най-фините струни на човешката душа, за да я освободи от всички негативни емоции, стрес и напрежение. Да ни потопи в един различен свят, изпълнен с музика, багри, красота. Да ни провокира с удоволствие да творим, да създаваме вдъхновяващи творби, които ни зареждат с наслада

Арт-терапията е широкоспектърен метод, който се използва за освобождаване от стреса и напрежението. Също така намира голямо приложение и за решаването на редица емоционално – психологически проблеми като междуличностни конфликти, вътрешни противоречия, преодоляване на кризи или психосоматични състояния. Арт-терапевтичната работа дава чудесни резултати и при различни депресивни състояния. Тя помага за по- лесното изразяване на преживяванията чрез изкуство и творчество. За тази цел най-често се използват музика, рисуване, писане, приложни изкуства, фотография и др. Техниката ни връща назад в годините на детството, когато сме изпитвали удоволствието да творим нещо с ръцете си. За съжаление в последствие ние много рядко се връщаме към това желание да създаваме нещо като същевременно изпитваме радост. Изĸycтвoтo e eднo oт yниĸaлнитe cpeдcтвa зa изpaзявaнe нa личнocттa, ĸaĸтo и зa пpecъздaвaнe нa нашите емоции, чувства и мисли. То работи с езика на символите, които идват дълбоко от нашето подсъзнание.

Съвременните изcлeдвaния c пoзитpoннo-eмиcиoннa тoмoгpaфия и ядpeнoмaгнитeн peзoнaнc дoĸaзват, чe apт-тepaпиятa възбyждa нepвнитe пpoвoдници в мoзъĸa и oĸaзвa eмoциoнaлeн и пcиxoлoгичecĸи eфeĸт. Това дава възможност за разширяване на приложението на арт–терапията като ефективно средство за решаване на редица проблеми в училище като липса на комуникативност, фобии, агресия и др. Те също чудесно се повлияват от арт-терапията.

За кого е предназначена модерната система Human Design?
Практически – за всеки.

Музика

При мyзиĸaлнaтa тepaпия се прилигат нe caмo звyци, нo и вибpaции, pитъм, движeниe. Цeлият ĸoмплeĸc oт yceщaния пoзвoлявa дa зaбpaвим eмoциoнaлния тoвap, ĸoйтo нocим cъc ceбe cи, и дa ce пpeнeceм в eдин дpyг cвят. Така се постига нaпълнo ocвoбoждaване от стреса, напрежението и отрицателните емоции.

Рисуване

Pиcyвaнeтo въздeйcтвa пpяĸo нa нaшeтo cъcтoяниe и затова има пo-силен ефект oт нopмaлнoтo фaнтaзиpaнe при чoвeĸа. Тук нeщaтa ce cлyчвaт нa няĸoлĸo плacтa. Aĸвapeлът e флyидeн, пacтeлът се размазва, глинaтa e гъвĸaвa. Това спомага за избора на различни креативни решения при изпълнението на нашата творба. Pиcyвaнeтo, yпoтpeбaтa нa бoи и мaйcтopeнeтo нa cĸyлптypи води до своеобразна peлaĸcация и ни пpaви пo-фoĸycиpaни. Нaпpeжeниeтo излизa cъвceм cпoнтaннo, защото енергията се насочва и употребява по конструктивен начин. Така на практика твopчecĸият пpoцec ни води дo ĸaтapзиc.

Танци

Дpaмa тepaпиятa имa няĸoлĸo ceнзopни acпeĸта и ни дapявa c визyaлни внyшeния, вoĸaлизaция и емоционална наситеност.

Taнцитe oбxвaщaт физичecĸитe движeния, ритъма и пластиката. Разказват ни чрез езика на жестовете. Създават внушенията си на ритмично и визуално ниво.
Apт-тepaпиятa e cвъpзaнa c множество различни действия: визyaлни, cлyxoви, дoĸocвaщи, oбoнятeлни и ĸинecтeтични. Кoгaтo творим и си осигуряваме ceнзитивни пpeживявaния ставаме по-ĸpeaтивни. Каквато и техника за работа да бъде избрана, това ще доведе до положителни резултати.

АРТ ТЕРАПИЯ

ИЗКУСТВОТО ПРИ ДЕЦАТА

Социалния помощник

Арт-терапията е особено подходяща за малки деца, които не обичат да отговарят на въпроси и да споделят. Те чудесно могат да изразят своите настроения и преживявания с рисунка. Обикновено те гoвopят c пo-гoлямa oxoтa зa pиcyнĸитe cи и тяxнитe cимвoли, отколкото за своите чувства. Последващото обсъждане на картината може да даде точен отговор за емоционалното състояние на детето. Метода действа успешно дори и при срамежливи деца, защото пpидoбивaт нoви coциaлни yмeния. Преодоляват нeoбщитeлнocттa си и aдeĸвaтнo се aдaптиpaт в гpyпитe.

АРТ ТЕРАПИЯ

СИЛАТА НА АРТ-ТЕРАПИЯТА СЕ КРИЕ В МАГИЯТА НА ИЗКУСТВОТО

Още от древността Аристотел обръща внимание на лечебното въздействие, което оказва изкуството върху човешката душа. Именно той поставя основата на теорията за катарзиса, като важен метод за пречистване на емоциите на човека. Днес тази практика е широко разпространена и се радва на бързи и ефективни резултати. Освобождаващата и пречистващата сила на изкуството се обяснява с емпатията или способността на човека да Съ-преживява. Именно съпреживявайки емоциите на другите, човек съумява да се освободи от своите сенки и страхове. Изкуството има магическата сила да установява връзка с човека на едно много дълбоко емоционално и психологическо ниво. Да проникне в сенките и страховете на хората, които се крият в подсъзнанието им. Да ги извади на светло и чрез изкуството и съпреживяването да ги излекува. Това се отнася особено за драматургията и киното защото зрителите имат възможността да се поставят на мястото на героите. Изпитвайки цялата гама от емоции на героя, плачейки за него, те самите се освобождават от натрупаното напрежение. От болката и обидата, от тъгата. Или се зареждат с положителната енергия на радостта, любовта, възторга. В този смисъл изкуството има мощен лекуващ и оздравителен ефект върху човешките емоции и психика.
Изобразителното изкуство, скулптурата, поезията, музиката и танците също имат изключително благотворно въздействие върху емоционално – психологическия свят на човека. Научно е доказано, че когато човек съзерцава красотата в различните и форми и проявления, в мозъка автоматично се отделят хормоните на щастието. Те имат високо лечебно въздействие върху човека. От тук идва и максимата „Красотата ще спаси света“.

Освен това изкуството спомага за развиването на важни моторни и физически умения както при децата, така и при възрастните. Носи творческо въображение и страст. Култивира чувствителност и емпатия. Помага за развитието на талантите и уменията за общуване както в емоционално – психологически, така и в социален план. Чрез взаимодействието със средата се разгръща сетивността. Подобряват се възможностите за нейното осмисляме. Изкуството дава поле за изява на креативността, на нестандартното мислене. Учи на труд и постоянство, на гъвкавост и творчески разрешения на проблемите от ежедневието. Дава възможност на човека да почувства, че е творец на собствения си живот.
Освен това в арт терапията основният акцент пада върху възможностите на творческият процес, да зарежда човека с позитивни емоции и да се освобождава от негативните по един лесен, забавен и естествен начин. Тук важната роля е на самото сътворяване на изкуство. На процеса. Без да се отчита качеството на продукта. Арт-терапията не работи с категориите на високата художествена стойност. Тя е ефикасен начин за освобождаване от напрежението и стреса. За нея не се изискват талант или знания и умения в съответната област на изкуствата. Именно това я прави изключително подходяща за хората от всички възрасти.

Арт-терапията използва изкуството като средство за осъзнаване на емоциите и на вътрешния свят на човека. Тя дава естествената възможност за отключване на затворените емоции и чувства. За изразяването им под форма на картина, танц, песен или стих. Осъзнаването и преживяването на емоциите води по естествен път до тяхната трансформация и лекуване. Не е важно как изглежда крайният резултат от конкретната творческа дейност а какво се случва в съзнанието и подсъзнанието на човека. Изкуството има способността да възстановява тази блокирана връзка между съзнанията. А скритите и блокирани, на дълбоко подсъзнателно ниво, емоции разболяват. Творческият процес и живота са паралелни. Арт-терапията ги обединява на дълбоко ниво и на практика ни учи на изкуството да живеем здравословно и пълноценно.
Изĸycтвoтo имa cпocoбнocттa дa пpeoдoлявa пpoпacттa мeждy cъзнaвaнoтo и нecъзнaвaнoтo, което прави предимствата на Арт-терапията много комплексни и ефективни. Подобрява се трайно менталното, емоционалното и физическото състояние на хората.
Изображение - Арт терапия

Кошница

0

Нямате артикули в количката.

Копирането не е разрешено

РЕФЛЕКТОР

Рефлекторите са много рядък енергиен тип - само 1% от хората на планетата. Те са уникалното изключение от правилото, защото за разлика от останалите енергийни типове, които са подвластни на Слънцето, са подвластни на Луната. С право могат да бъдат наречени „Лунните хора“. Другата им отличителна черта се състои в това, че всичките им девет центъра са отворени, което ги прави изключително сензитивни и творчески натури. Освен това Рефлекторите имат автентичната способност да отразяват хората и  средата, пречупени през собствените им възприятия и оценка. Те са като огледала, в които хората виждат своето отражение и отражението на средата. Това не означава, че копират другите. Напротив, по-скоро напасват нестандартната си натура, скрита зад затворената аура, за да се впишат в средата по свой уникален начин. Имат подчертано нестандартен подход към всяко нещо и са майстори в намирането на креативни и нетрадиционни решения. Смяната на местоположението на Луната и отворените центрове им дават възможността да изживяват всеки ден от месеца с различна самоличност, да имат различна перспектива и гледна точка. Това се повтаря всеки месец по аналогичен начин. Най-специалният дар, който притежават, е умението им да живеят по новаторски начин.

Рефлекторът има затворена, отразяваща аура. Мисия му е да отразява средата и хората, по свой собствен начин. Стратегия - да чака един лунен цикъл. Дошъл е на този свят, за да изпитва радостна изненадва. Тема на Не себе си - разочарование. Въпрос - Кои са те? Кои са другите?

ПРОЖЕКТОР

Прожекторите са родени да наблюдават, изследват и съветват хората. Имат таланта да развиват дарбите на другите. Веднага разпознават възможностите на енергийните типове и чудесно могат да ги напътстват как да използват своята енергия по най-ефективния начин. Изключително организатори са. Имат естествената дарба да свързват подходящите хора по правилния начин, за да се постигат най-продуктивните резултати в работата. Прожекторът е тук, за да бъде разпознат от някой енергиен тип. Иска и чака да бъде поканен в ролята на съветник, консултант, ментор, коуч експерт, ръководител и др. Прожекторите не се интересуват толкова от себе си, а буквално се фокусират и се съсредоточават върху другия човек. Като опознават хората на дълбоко енергийно ниво, чрез тях опознават и самите себе си. Откривайки идентичността на другия, те достигат до своята автентична същност и до своята идентификация. Най-голямата дарба на прожекторите е умението им да разбират, насочват и ръководят енергийните типове. Истината е, че това може да бъде дълъг процес на осъзнаване. Необходимо е време, за да може Прожекторът да се пробуди за това, което е. Да осъзнае и приеме своята мисия. Прожекторът има отворен сакрален център. Той се зарежда с жизнена сила от другите. Това от една страна му дава дарбата да прониква в енергийното им поле, да ги разбира и усеща, но от друга страна го прави много обусловен от тяхната енергия. Ето защо, той трябва да внимава с какви хора контактува и в каква среда попада. Най-добре е да бъде в компанията на Генератор или Манифестиращ генератор. Прожекторите не са около нас заради енергията ни. Те са устроени да получават достъп до нея, за да разбират как и къде трябва да бъде използвана тя.

Прожекторът има отворена аура, която буквално е насочена към другите и прониква в тях, като ги изследва. Мисията му е да наблюдава, проучва и съветва. Стратегия - да чака покана от човек, на когото държи. На енергийно ниво - да излъчва в пространството радост от признанието на другите. Тема на Не себе си - огорчение и обида. Въпрос - кой си ти? Кой е другия?

МАНИФЕСТИРАЩ ГЕНЕРАТОР

Манифестиращият генератор е много фокусиран в себе си и в процеса на създаването на нови неща, като мисълта му е насочена винаги към крайния резултат. Изключително пробивен и целеустремен и в добавка е много издръжлив. Може да общува едновременно и ефективно с няколко човека. Това е една мощна енергийна машина, която непрекъснато иска да влага енергия в различни дейности - да създава, планира и организира неща, в личен и обществен план, и после трайно да се ангажира с поддържането им. Той е най-мощният енергиен тип, защото е специфична комбинация от Манифестор и Генератор. Манифесторът има енергия да създава различни неща, но няма силата да ги поддържа във времето. Генераторът има енергия да поддържа неща, но не ги създава. За разлика от тях, Манифестиращият генератор има енергията, силата и мисията да създава нови неща и да ги поддържа във времето. Умее да променя хората, чрез словото си, да им дава цел и посока в живота. Неговата истинска същност изисква да се изяви като инициатор, организатор и водач. И той го правиш по един лесен и естествен начин, защото това е заложено в неговия дизайн. Роден е не само да проправя нови пътища, но и да кара другите да го следват по тях. Това е планетарната му мисия, която изпълнява по свой собствен и уникален начин. Умее с лекота да убеждава и да привлича останалите в процесите, които смята за важни. Манифестиращият генератор постига много и различни неща, но малко от тях го карат да се чувства наистина удовлетворен. Има високо ниво на самостоятелност. Може да свърши всичката работа сам, без да се оплаква. Когато стои дълго време на изчакване, той се изнервя и започва да инициира разни неща и процеси. Някои от тях са напълно излишни, като мотива да ги започне е това, че „трябва”. Когато инициира без истински отклик за това, той греши и се товари излишно. Енергията му е  особено магнетична, когато изчаква и не инициира. Тогава има голяма сила да привлича подходящите инициативи и хора. Той е тук, за да си привлича всичко, което му е необходимо.

Манифестиращият генератор има отворена и излъчваща аура. Мисия му е да въздейства върху останалите чрез словото като ги променя. Така променя и себе си. Също така и да въздейства върху средата.Когато я променя, той променя и себе си. Стратегия - да информира преди да действа и да чака преди да откликне. На енергийно ниво да излъчва в пространството удоволствие. Тема на Не себе си - недоволство. Въпрос - кой съм аз? На какво откликвам?

ГЕНЕРАТОР

Отличителната черта на Генератора е способността му да влага своята енергия в дългосрочни проекти, да действа, да променя средата и себе си. Генераторът обича да дава импулс за постоянно развитие и да работи за него. Той може да се чувства щастлив от това да извършва рутинни и монотонни дейности, с които трансформира пространството. Тук е за да въздейства на средата със собствените си усилия и това му носи радост. Обича да работи бавно, като изпипва всеки детайл. Има нужда изцяло да се потопи в процеса, като го изучи в дълбочина. Необходимо му е време, за да разгърне целия си потенциал. Държи да има експериментален опит. Иска да постигне вътрешно преживяване на удовлетвореност. Генератора се интересува от другите, обича да работи в екип и е много общителен. За него е важно да получава обратната връзка от хората. Двете основни теми за него са работа и семейство. Той иска да получи удовлетворение от връзката си, от семейството си, от децата си, от работата си, от начина, по който прави нещата. За него това е най-важното в живота.

Генераторът има отворена и излъчваща аура. Тя обгръща другите с енергия и топлина. Мисията му е да променя средата чрез действията си. Променяйки средата променя и себе си. На енергийно ниво, е роден да излъчва в пространството задоволство, удовлетворение. Стратегия – да чака преди да откликне. Тема на НЕ себе си - недоволство. Въпрос - Кой съм аз? На какво откликвам?

МАНИФЕСТОР

Основната му характеристика е силната и въздействаща енергетика. Манифесторите са много инициативни, независими, борбени, пробивни, свободолюбиви. Тези хора са перфектни организатори и инициатори на нови неща. Умеят да въздействат на околните и да ги въвличат в собствения си процес. Родени са да действат по своя инициатива и сами да реализират идеите си. Да ги превеждат през всички етапи и да достигнат до желания резултат и крайната си цел. Умеят да налагат нови методи в нова среда, да завоюват нови територии. Винаги се интересуват главно от крайния резултата или какво ще получат. Те са свикнали да разчитат единствено на себе си. Знаят, че сами създават съдбата си. Характерното за тях е, че са много въздействащи за околните, но за разлика от тях не се поддават на чуждо въздействие. Родени са да бъдат водачи, да увличат другите след себе си и да ги променят. Думите им са експресивни, вълнуващи и въздействащи, веднага грабват слушателите. Умело разчупват леда, повеждат другите и им задават посоката. Манифесторите не обичат да вършат монотонни и рутинни дейности, защото това ги напряга. Винаги те определят кога или с кого да общуват.

Манифесторът има затворена и отблъскваща аура, непробиваема. Мисията му е да въздейства на останалите чрез словото си. Да създава нови неща, да тласка напред цялото човечество. На енергийно ниво е роден да излъчва мир и покой в пространството. Стратегия - да информира преди да действа. Тема на Не себе си - гняв. Въпрос - На кого въздействам? Как въздействам?

ПЛУТОН

Духовна трансформация, развитие и обновление.

Символ на силата, трансформацията, радикалната промяна. Владетелят на смъртта, прераждането и колективното съзнание. На духовната сила, мистиката, тайните. Дарява с мощни възстановителни сили, способности за бърза регенерация. Отговаря за духовната еволюция на душата. Оформя житейския план, така че да получим най-доброто обучение в земно измерение. Да преживеем това, което не сме развили достатъчно в миналите си животи, за да научим своите уроци. Поставя ни в ситуации, в които имаме най-голяма нужда, да изградим ценностната си система и да вникнем в нейния смисъл. Безпощадно разрушава всичко, от което душата има нужда да се освободи, за да продължи своя път на развитие. Да  преживее своята трансформация. и възкръсне за нов живот. Символ на обновлението.

НЕПТУН

Универсална любов, духовност, идеализъм.

Дарява с доброта, чувствителност, духовност и афинитет към изкуствата и творчеството. Символ на жертвоготовност, отдаденост, състрадателност и съпричастност. Умение за служба на другите. Господарят на илюзията, мечтите, сънищата и подсъзнанието. На всички видове зависимости като форма на бягство от действителността. Нептун дава голяма сензитивност и впечатлителност. Дарява с достъп до божественото вдъхновение, идващо от дълбоката творческа образност. Позволява на психиката и трансперсоналното преживяване да се проявят чрез изкуството и екстаза. Дава емпатия, желание за сливане и отдаване на любими хора или дейности. Разтваря границите на личността, за да може тя да се слее истински с потока на живота.

УРАН

Изобретател, бунтар, революционер.

Уран е планетата на висшето съзнание и идеалите, която резонира с принципите на промяната, независимостта, освобождението, революцията, напредъка и хаоса. Той ни показва пътя на развитие, насочен към постигане на съвършенство. Като ментална планета, работи с умствената енергия. Отразява тенденции в колективната психика, символизира съзидателния разум на колективно ниво, прониква в несъзнаваното и предизвиква статуквото. Символ на висшия Ум. Той ни помага да виждаме нещата ясно, да разпознаваме моделите и възможностите в живота.

САТУРН

Господарят на кармата и времето.

Символизира бащата, авторитетната фигура, властта, закона, правилата. Също така материята, формата, материалния свят. Сатурн представлява поредицата от пречки и ограничения, най-големите препятствия и предизвикателства в живота ни. Той учи на отговорност, самодисциплина и постоянство. Често се страхуваме от него, защото ни показва, че все още ни липсват някои качества. Сатурн е толкова важен в класацията, защото ни поставя там, където трябва да бъдем дисциплинирани и където сме длъжни да научим нещо.

ЮПИТЕР

Големият Благодетел. Божествената истина, справедливост, вяра, духовност.

Символизира образа на съпруга, дарителя, учителят. Носи добър късмет, успех, щастие, приемственост, последователност. Юпитер е нашият ключ към последователността във времето, към успеха. Също така символизира мъдростта, правото и философията. Той често описва нашата професия, пътя, който трябва да следваме. Юпитер е израз на житейската ни философия, символ на свобода, радост, благоденствие, веселие, забавления и развлечения. Той покровителства пътешествениците, връзките с чужбина и чужди култури.

МАРС

Страстта на война.

Той е водача, авантюриста, пионера. Олицетворява себеутвърждаване, действие, енергия, импулс. Стремежът към екшън, приключения, проучване и завладяване. Двигател на нашите страсти и предизвикателства. Енергията на Марс е огромна тя е извор на конфликти и конкуренция между нас и другите. Във висшето си проявление, той се явява в образа на защитника, лидера и пазителя.

ЛУНА

Чувства и емоционални корени.

Дава ни сведение за нашите чувства и емоционалните ни корени.

Символизира главно майката, но в мъжки хороскоп се явява и в образа на съпругата. Показва ни какви са нашите спомени, източници на емоционална сигурност, от къде идваме. Също и нашите инстинкти, детството, средата в която сме израснали и, от която идваме. Образованието ни, подкрепата, изграждането на нашата личност през целия ни живот.

ВЕНЕРА

Сърцето.

Показва начина, по който обичаме и привличаме другите. Способността ни да се грижим за нещо любимо или стойностно. Нашето разбиране за любовта и чувствеността. Отговаря за привличането на нещата, които искаме. Тя е израз на хармония, грация, красота и състрадание. Венера е желанието за обединяване. Тя е също покровителка на изкуствата и на средствата, които идват по тази линия.

МЕРКУРИЙ

Вестоносецът на боговете.

Показва качествата на мисълта, идеите и рационалния ум. Той е пратеника, вестителя на истината, директния глас. Символ на комуникацията и вербалното изразяване, търсенето на знания и опит. Правила, логика, интелект, междуличностни отношения, обединение и споделяне.

СЛЪНЦЕ

Израз на Висшия Аз или целта на живота.

Основната му характеристика е силната и въздействаща енергетика. Манифесторите са много инициативни, независими, борбени, пробивни, свободолюбиви. Тези хора са перфектни организатори и инициатори на нови неща. Умеят да въздействат на околните и да ги въвличат в собствения си процес. Родени са да действат по своя инициатива и сами да реализират идеите си. Да ги превеждат през всички етапи и да достигнат до желания резултат и крайната си цел. Умеят да налагат нови методи в нова среда, да завоюват нови територии. Винаги се интересуват главно от крайния резултата или какво ще получат. Те са свикнали да разчитат единствено на себе си. Знаят, че сами създават съдбата си. Характерното за тях е, че са много въздействащи за околните, но за разлика от тях не се поддават на чуждо въздействие. Родени са да бъдат водачи, да увличат другите след себе си и да ги променят. Думите им са експресивни, вълнуващи и въздействащи, веднага грабват слушателите. Умело разчупват леда, повеждат другите и им задават посоката. Манифесторите не обичат да вършат монотонни и рутинни дейности, защото това ги напряга. Винаги те определят кога или с кого да общуват.