Изображение - Human Design - Йордановден

БОГОЯВЛЕНИЕ – ЙОРДАНОВДЕН

Изображение - Human Design - Йордановден статия ,

Честит имен ден на: Божидар, Божидара, Богдан, Богдана, Богомил, Богомила, Божан, Божана и производни. На Йордан, Йорданка, Данчо, Данка и производни.

На 6 януари отбелязваме един от най-големите християнски празници – Богоявление, известен още като Йордановден. Празникът обединява смислово в едно явяването на Божия син на земята и Светото кръщение на Христос. Според християнската традицията в този ден Иисус Христос е кръстен от Св. Йоан Кръстител във водите на река Йордан. Присъстващите на това кръщение видели как на рамото на Христос кацнал бял гълъб, символ  на Светия дух и станали свидетели на свръхестествената проява на божествената воля. В момента на кръщението небето се отворило и се чул глас „Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение“. Затова празникът носи името Богоявление. В символен план това кръщение е чиста проява на триединството: Бог – Отец, Бог – Син и Светия дух. Явяването на Бог – Отец чрез гласа, Христос като Бог – Син, въплътен на земята в човешки образ, и Светият Дух – гълъба. Затова в нощта преди Богоявление небето се отваря и приема всички молитви, молби и желания, стига да са добронамерени и отправени с чисто сърце. Сутринта в църквата се извършва тържествена служба. После начело със свещениците тръгва празничното шествие, в което се включват и много миряни. Всички се отправят към реката или друг водоем, където се  извършва  свещен ритуал – хвърлянето и изваждането на краста от ледените води. По традиция момчетата, които се хвърлят да уловят кръста, трябва да са нечетен брой. Вярва се, че който пръв го хване ще бъде много здрав и ще има голям късмет и успех през годината. Освен това той получава награда. След изваждането на кръста в храмовете се служи тържествена литургия. Тя се нарича Велик водосвет и чрез нея се обновява светената вода в църквите. Миряните си носят от нея вкъщи, за да бъдат здрави. Вярва се, че тази светена вода има силна лечебна и защитна сила. Затова се пази до следващата година. В тежки моменти се използва за здраве и пречистване от лоша енергия. На Богоявление се месят три ритуални хляба, в които се слага и остатъка от старата светена вода. Първият е за дома, а вторият е за гостите. Пред врата на къщата се оставя третият – с бакър вино за минувачите. Заедно със свещената вода от църквата се донася свещ. Тя се нарича „нов огън”. С нея се запалва кандилото в домашния иконостас. В железен съд се изгарят чемширените клонки от предишното Рождество. Пепелта се поръсва със светена вода и после се заравя в градината под овошка или трендафил. Вярва се, че ако кръстът замръзне във водата годината ще е здрава и плодородна.

В народната традиция празникът е известен с различни  имена, свързани с водата. Най-разпространеното е „Водици”. Дните преди това  са наречени от народа  „Мръсни дни“, защото до този момент се смята, че водата все още  не е пречистена. По земята бродят тъмни сили, караконджули и демони, наричани Поганци. Светът става пречистен от силите на мрака и  безопасен едва след кръщаването на водата. Вечерта преди Богоявление, Йордановден  отново се слага постна трапеза и се кади. Това е третата кадена вечер  и последна в цикъла на зимните празници.Той започва на Игнажден и завършва на  Йордановден. Вечерта на Йордановден / Водици на трапезата се слага пита, вино, свинско, пълнени чушки, кисело зеле, боб и др. Майките на новородени бебета  правят  кравайчета и ги  раздават за здравето на детето. На този ден сгодените ергени отиват в дома на момата с родителите си. Бъдещата свекърва измива лицето на  момичето и я дарява с китка и златна пара. От Водици до Великденските заговезни започва периода на сватбите.

В Югозападна България празникът е познат като Мъжки водици и традицията повелява в този ден ритуално да се къпят само младоженци и момченца до 1 годинка. В Калоферско и днес на Йордановден се играе традиционното мъжко хоро в ледените води на реката. А в Родопите има ритуал хаскане. Според традиция на този ден се къпят във вода – река или кладенец, брачни двойки, които са правили сватба предната година. Къпането се извършва от специални хора „хаскари“ или „къпинчари“.

Пожелаваме Ви весел празник!

Оставете Вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Кошница

0

Нямате артикули в количката.

Копирането не е разрешено